Síť pro internet věcí od SimpleCell pokrývá už polovinu obcí v Česku

Telekomunikace procházejí revolucí

Telekomunikace procházejí revolucí Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Společnost SimpleCell spolu s operátorem T-Mobile pokryla datovou sítí pro internet věcí více než polovinu měst a obcí v České republice. Síť Sigfox v současnosti pokrývá 3300 obcí, z toho 250 měst.

SimpleCell chce podle plánu pokrýt do konce dubna signálem všechna města nad 20 tisíc obyvatel a v průběhu května všechna okresní města v Česku. Síť má sloužit například pro dálkové odečty energií, zabezpečovací zařízení nebo logistiku.

Sigfox má v současnosti 60 základnových stanic. Sítě Sigfox fungují ve 13 zemích a je na ně připojeno přes sedm milionů zařízení. Jejich prostřednictvím mohou komunikovat věci, senzory a zařízení nezávisle na elektrickém připojení pět až 15 let jen na baterie. Cena modemů je v řádu několika desítek korun a výhodou je i jednoduché programátorské rozhraní.

Do roku 2020 vzroste podle expertních odhadů ve světě počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení. V Česku chtějí síť pro internet věcí vybudovat rovněž České Radiokomunikace.