Skanzenem provede haldářka Máňa

Sfárání do uhelného dolu, muzika, výstavy a dobré havířské jídlo. To je Den kraje ve skanzenu Mayrau, který se uskuteční ve čtvrtek 28. října.

Perníková chaloupka, kterou nechal její režisér rozřezat, bude jedním z představení, která jsou připravená na Den kraje v hornickém skanzenu Mayrau.

Po netradičním pojetí tradičního příběhu, který začne v deset hodin dopoledne v řetízkové šatně, čeká přítomné procházka podzemím. Na cestu dostanou hornickou přilbu a lampu. Dospělé vezme na naučnou stezku v areálu haldářka Máňa.

„Chceme návštěvníkům připomenout, že skanzen Mayrau žije každý den. Nejen o výstavách či svátcích. Očekáváme velký zájem obyvatel města, protože téměř každá původní kladenská rodina někoho někdy v dole měla,“ říká šéf skanzenu Pavel Rolinec.

Bude i hostina

Obdivovatelé techniky uvidí v práci parní stroj Ringhoffer z roku 1905, mohou si projít výstavu Stará kola, na kterých v minulém století jezdívali havíři na šichtu, a také expozici Vášnivé sběratelství.
Chybět nebude ani hostina, při níž kuchaři hodlají servírovat tradiční Uhlířinu s černým kladenským pivem Havíř. Na programu je i zábava. V cechovně zahraje country skupina Gladly S.W.

Do dolu autobusem

Vstup na slavnosti je volný. Řidiči, kteří budou chtít ochutnat pivo či medovinu, mohou nechat auta doma a přijet s dalšími návštěvníky autobusem číslo 99.

„Z náměstí Svobody pojede autobus do Vinařic v hodinových intervalech. První pojede v devět hodin deset minut, poslední ve čtyři hodiny a deset minut. Zpět do města vyjede první spoj od dolu Mayrau před tři čtvrtě na jedenáct dopoledne, poslední pak kolem třičtvrtě na pět,“ říká Rolinec.