Škoda Auto přeruší výrobu

Automobilka přestane dva dny vyrábět. Propouštět nechce.

Svátku 28. října využije vedení automobilky Škoda Auto k dvoudenní odstávce. Podle mluvčího podniku Jaroslava Černého ve čtvrtek 29. října nebudou vyrábět fabie, o které je nyní menší zájem, v pátek 30. října se pak zastaví celý provoz. Přestávky ve výrobě využijí k inventuře.
Kvůli čtvrtečnímu a pátečnímu volnu ale zaměstnanci Škody nepřijdou o dvoudenní výplatu. „Lidé dostanou pětasedmdesát procent průměrného platu,“ uvedl předseda odborů Jaroslav Povšík.
Budou tak brát stejně jako při dřívějších odstávkách. Podle Povšíka navíc pět tisíc zaměstnanců, kteří se zúčastní inventury, dostane plný plat.
Dříve se inventura konala jen 28. října, už v loňském roce ale byli zaměstnanci kvůli krizi doma celý týden. Po řadě odstávek a omezení výroby automobilce pomohlo takzvané šrotovné, které zavedli v řadě zemí. Na začátku září ovšem finanční prémii při likvidaci starého a koupi nového automobilu zrušili v Německu, což se ještě tentýž měsíc projevilo v Boleslavi. Koncem září Škoda Auto snížila výrobu fabií z dvanáct set kusů za den na tisícovku. Octavií zatím z linky sjíždí denně asi o padesát více, vzrostl také zájem o yetiho.

O propouštění se mlčí

V tuto chvíli se podle Černého ve Škoda Autu neuvažuje o jiné odstávce, neplánují ani zkrácení pracovního týdne či propouštění kmenových zaměstnanců. „Počet agenturních pracovníků ale upravujeme dle potřeby,“ upozornil mluvčí firmy Černý.
Proslýchá se však, že by mohlo dojít k přechodu z třísměnného na dvousměnný provoz.
„To by pro nás bylo ekonomicky výhodnější, než páteční odstávky, které byly ve Škodě Auto na začátku letošního roku,“ řekl vedoucí výroby ve firmě HBPO v Mnichově Hradišti Tomáš Ježek. Firma je jedním z místních dodavatelů Škody Auta. Právě v dodavatelských firmách se okamžitě odrazí situace automobilky, většinou kopírují organizaci provozu. Na dvousměnný se proto připravují stejně jako na případné propouštění.
„Podle různých jednání počítáme s tím, že pokud se situace na trhu nezmění, od nového roku snížíme počet pracovníků na montáži o pět ze čtyřiceti,“ řekl Ježek.

Úřad práce je připravený

„Zatím jsme o propouštění nemluvili ani jsme o něm nedostali oficiální informaci,“ říká Lubomír Kiš z Úřadu práce v Mladé Boleslavi. „Jsme ale připraveni na jakoukoliv situaci,“ ujistil Kiš.
Nezaměstnanost na Boleslavsku k 30. září stoupla na 4,24 procenta. V regionu se tak o 361 volných míst ucházelo 3480 lidí. Volných míst v září o pětašedesát ubylo, zatímco zájemců o práci přibylo osmdesát.
Na místa se chodí ptát denně, jsou mezi nimi i pracovníci Škodovky. „Lidé si u nás opisují volná místa,“ dodal Kiš.