Škola bruslení je zdarma

Sedmička zahajuje seriál, ve kterém rodičům poradí, na jaký sport dát své děti. V prvním dílu představuje hokej.

Premiérový díl seriálu Sport pro děti je věnovaný hokeji, který má v Jindřichově Hradci dlouholetou tradici. Začínající hokejisté mohou navštěvovat školu bruslení, která trvá hodinu třikrát týdně, od září do dubna. „Může přijít kdokoliv. V současné době máme i sedm děvčat,“ zval trenér první až čtvrté třídy Stanislav Fiedler nové adepty. „Děti dělají první krůčky na ledě s rodiči. Když je zvládnou, tak si je vezme na starost šest trenérů,“ popsal Fiedler tradiční postup. Pokud mají uchazeči zájem, můžou si v klubu vypůjčit výstroj. Celý kurz školy bruslení je zdarma, členské příspěvky se platí, až když se budoucí hráči stanou členy přípravky. Na otázku, jestli není hokej pro nejmenší děti příliš nebezpečný, Sedmičce odpověděl doktor Luboš Kunovský.

„Malým hokejistům hrozí příliš brzo jednostranná zátěž. Nemělo by se zapomínat na všeobecnou fyzickou průpravu. Hokej bych nedoporučoval dětem, jež mají některé vady pohybového ústrojí.

Vhodná je kompletní pohybová průprava, kde by neměla chybět gymnastická a atletická příprava,“ uvedl lékař. „Jsme si vědomí toho, že námaha je spíše jednostranná. Proto se letní příprava zaměřuje na kompenzaci zatížení z průběhu sezony. Zde by děti měly dohnat to, co nedělaly celý rok,“ říká trenér Fiedler. Už čtvrtou sezonu se hokeji věnuje také devítiletý Filip Kalaj. „Ze začátku jsem ho musel tahat na tréninky. Teď ho ale hokej hrozně baví. I když by jeho výkony mohly být lepší. Asi z něj žádná hvězda nebude. Přesto jsem rád, že něco dělá,“ uvedl jeho otec Josef.