Škwor si udělá hnízdo v Garáži

Pražští tvrdí rockeři zpívají depresivní texty o politice a mezilidských vztazích.

Rocková skupina Škwor vyrazila před časem na turné k loni vydanému cédéčku Drsnej kraj. Na své koncertní šňůře se zastaví rovněž v Ostravě, a sice v martinovském klubu Garage.

Podle členů kapely je nové album pokračováním toho, co kapela dělala předtím. „Opět jsme se snažili dělat písničky, které od nás fanoušek očekává. Naším cílem je, aby tvorba Škworu byla jasně rozpoznatelná, aby nás po prvních tónech všichni bezpečně identifikovali,“ říká zpěvák a kytarista Petr Hrdlička. „Myslím, že se nám to na novém albu podařilo. Hrajeme, co nás baví a co umíme,“ dodává jedním dechem.

On sám je s nahrávkou spokojen. Doufá, že na rozdíl od předešlých alb je na ní patrný posun. Každá deska by totiž podle něj měla přinášet něco nového. „Kdyby člověk zůstal stát dvacet let na místě, tak to lidi nebude bavit. Zkrátka se snažíme, aby skladby zněly co nejlépe. Například náš kytarista Leo Holan si neustále sháněl nové a nové kytarové efekty, aby zvuková stránka měla co nejvyšší kvalitu,“ vysvětluje Hrdlička.

Coververze písní musí zvládnout zahrát naživo

Texty na novém albu jsou opět hodně temné, až depresivní. Hrdlička říká, že píše o tom, co se ho dotýká, co zažívá. Myslí si, že to je z většiny textů patrné. „Politika, mezilidské vztahy a blbá nálada jsou přece všude kolem nás. Dnešní život není jednoduchý, tak proč bych měl před takovými problémy zavírat oči. Rozhodně mě věci spíš štvou, než že bych z nich měl radost,“ poznamenává frontman.

Na albu se objevila rovněž jedna coververze, a sice Out Of The Dark od rakouského zpěváka Falka. Ve škworovské verzi se jmenuje Stíny a mráz. „Falco se nám jako interpret vždycky líbil. Navíc nálada té písně koresponduje s celkově potemnělým vyzněním desky,“ říká Hrdlička.

Škwor má k předělávkám obecně kladný vztah. V minulosti například natočili úspěšný song Sraž nás na kolena, původně Shout od Tears for Fears. „Pro nás u převzatých skladeb jsou vždy rozhodující dvě kritéria. Musíme je být schopni pojmout tak, abychom nic nezkazili, a musíme je zvládnout zahrát naživo. Lidi na koncertech na coververze často čekají a chtějí si je poslechnout,“ objasňuje Hrdlička.

Kapela loni zažila velké zklamání. Měli jet jako předskokani svých slavnějších kolegů ze skupiny Kabát na Slovensko. Kabáti je ale na poslední chvíli odmítli.

„Byli jsme domluveni s managementem a ten to zapomněl oznámit skupině. Když se to Kabáti dozvěděli, tak hlasovali, jestli jo, nebo ne, a prý to bylo tři ku dvěma, že ne. Ale trochu s křížkem po funuse, když už to bylo ohlášené a na Slovensku běžela propagace. Skutečný důvod neznáme,“ prohlásil loni kytarista Leo Holan.

ŠKWOR

23. února 2012 ve 20.00 v Rock and Roll Garage

Martinovská 3262/50
Ostrava - Martinov
Tel: +420 596 964 683

• Vstupné 200 korun na místě, 160 v předprodeji
www.skwor.cz, www.garageclub.cz