Slavní rockeři zamířili na Hanou

Britská skupina Status Quo rozduněla sportovní halu.

Lahůdku pro rockové fajnšmekry servírovali v sobotu večer v Olomouci. Ve sportovní hale fanouškům do uší duněly kytarové riffy a svižné boogie v podání legendární britské kapely Status Quo.
Hudebníci se na scéně pohybují už bezmála půl století. A v Olomouci dokázali, že energie mají stále na rozdávání a že rozhodně nepatří do starého železa.
Ještě před pár lety považovali rockoví fanoušci Hanou za ztracené území. To se ale v poslední době mění. Díky festivalu Rocková Olomouc zde hrály skupiny Uriah Heep či Yes. Naposledy před rokem rozmrazili atmosféru na zimním stadionu Deep Purple. „Pro Status Quo jsme zvolili univerzitní sportovní halu. Jde o jediné vystoupení ve východní Evropě. Pátého listopadu odehrají poslední koncert na starém kontinentě a ihned poté se muzikanti přesunou na britské ostrovy,“ prozradil Zdeněk Kořenek z pořádající agentury Petarda Production.

Bujarý mejdan

Podle spoluorganizátora koncertu a primátora Olomouce Martina Novotného se pořadatelé snaží splatit rockovým fanouškům dluh a splnit jim, byť se zpožděním, jejich dávné sny. „Spousta z nich po většinu života neměla možnost většinu rockových hvězd spatřit naživo. Proto jsme se rozhodli ještě předtím, než začneme zvát mladší hudebníky, pozvat legendy, které už dlouho hrát nebudou,“ vysvětlil Novotný. Právě formace, jejíž členové spolu začali hrát pod jiným názvem už v roce 1962, patří k velmi zasloužilým veteránům. „Status Quo je sice kapela britská, ale její hlavní kořeny jsou americké. Jsou jimi klasický rock’n’roll a boogie. Proto se dá očekávat, že letošní koncert bude ještě bujařejším večírkem než ten předchozí hardrockový na zimním stadionu v podání Deep Purple,“ těší se Novotný.
Pódium haly opanuje kapela, která se v sedmdesátých letech pravidelně držela na vrcholcích hitparád. V tehdejším Československu se uchytila třeba píseň Mean Girl, kterou pod názvem Miminko nazpíval Jiří Schelinger.

Bez piercingu

Komerčně nejúspěšnější album v historii Status Quo ale vyšlo před pětadvaceti lety pod názvem In the Army Now. Titulní píseň desky se stala největším kapelním hitem, který i dnes denně brázdí éter rádií. I tuhle písničku je teď možné zaslechnout v české verzi, tentokrát ovšem v parodické úpravě „Laminát“ dua Těžkej Pokondr.
Přípravy koncertu, na nichž se podílí přes dvě stě lidí, zatím pořadatele ničím zvláštním nezaskočily. Mají totiž bohaté zkušenosti s jejich předchůdci vystupujícími na Hané. Například Deep Purple si přivezli své kuchaře a požadovali, aby se nikde v kuchyni nevyskytoval piercing.
„S kapelou Again jsme vystupovali jako předkapela Deep Purple, jejíž členové seděli v šatně. Říkali jsme si, že je naše hudba určitě nezajímá. Když jsem se ale sešel po koncertě s kytaristou Stevem Morsem, překvapilo mě, že naprosto do detailu poslouchal naše hraní. Upozorňoval na konkrétní pasáže a říkal, jak by to zahrál on,“ vzpomíná Novotný.
Členy skupiny Status Quo čeká prohlídka města i další program. „Zatím se ze všech nejvíc zajímali o konkrétní věci. Museli jsme jim podávat poměrně přesné informace o našich historických památkách,“ tvrdí Kořenek.
Koncert Status Quo vypukne ve sportovní hale v osm hodin večer. Roli předskokana zastane vítěz soutěže regionálních kapel.

Koncert Status Quo

Kapela hraje ve složení Francis Rossi (kytara), Rick Parfitt (zpěv, kytara), Andy Bown (zpěv, baskytara), John Edwards (baskytara, viola) a Matt Letley (bicí).