Smeták tým pořádně pročistil

Nový trenér florbalistů Bix Ostrava Martin Smeták nastavil v týmu pevný řád.

Většina sportovních fandů zná Martina Smetáka jako výborného hokejistu, který hrával za Vítkovice, Olomouc nebo Vsetín. Poté se dal na dráhu rozhodčího, aby nakonec skončil jako trenér florbalistů Bix Ostrava. A jeho nástup na lavičku třetího nejúspěšnějšího klubu v historii florbalu u nás, byl vskutku razantní.
„Hráčům jsem hned v úvodu řekl, že všechno závisí na disciplíně, že začneme letní přípravou a že chci, aby chodili třikrát týdně na večerní tréninky. Bohužel třináct hráčů to nepochopilo a po dvou měsících bez jakékoliv omluvy jsem je vyřadil z mužstva,“ sdělil Smeták.

Ve výběru má volnou ruku

Nový kouč tak musí skládat nové mužstvo a podle jeho vlastních slov si docela věří. „Kádr jsme doplnili o kluky, kteří po různých neshodách mužstvo opustili a nyní se chtějí zapojit do přípravy. Co se týče skladby mužstva, v tom mám naprosto volnou ruku. Věřím, že je tady pořád hodně šikovných a pracovitých kluků, se kterými dojdeme v sezoně hodně daleko,“ přeje si Smeták. Prvním signálem, že to snad půjde, bylo vítězství na turnaji Fat Pipe Cup. „Potěšilo mě to, ale i tam jsme řešili hráčské přestupky. Je možné, že se ještě s někým rozloučíme. Máme před sebou kus práce,“ ví dobře Smeták.

Čekání na šanci

U bývalého hokejisty se předpokládá, že po skončení aktivní kariéry se vrhne na trénování ledního hokeje. U Smetáka to bylo jinak. „Když jsem skončil s hokejem, tak asi půl roku na to jsem si řekl dost. Ráno nemáš žádný režim, tloustneš, zkus si něco jiného. A rozhodl jsem se pro soudcování. Když jsem přišel na svaz, všichni se na mě dívali jako na blázna. Nakonec jsem to dotáhl až do extraligy,“ zavzpomínal Smeták. A stejně jako hráč to dotáhl až do finále extraligy, toho samého chtěl dosáhnout i jako trenér. „Když už jsem nepískal, říkal jsem si, že by bylo fajn, zažít finále jako trenér. Moc jsem si přál koučovat. Trochu jsem se ale přepočítal. Kluby jako by přede mnou měly zavřená vrátka a nikdo mi nechtěl dát šanci. Myslím, že jsem si uškodil tím, že jsem byl rozhodčí. Pět let jsem stále čekal na šanci, ale ta nepřicházela a ani nepočítám, že někdy přijde. Takže jsem na hokej trochu zanevřel. Poslední tečka pak byla, když po těch odehraných sezonách ve Vítkovicích, jsem musel jít do fronty a koupit si lístek na hokej,“ pověděl smutně Smeták. Je tak možné, že si Smeták zkusí finále jako florbalový trenér. „Vedení si představuje, že do dvou let by chtělo být mezi nejlepší čtyřkou v extralize, tak uvidíme,“ řekl Smeták.