Smrk pro vánoční trhy je na cestě do Prahy

Smrk pro vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí

Smrk pro vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí Zdroj: ctk

V Malých Kyšicích na Kladensku dnes porazili smrk, který ozdobí vánoční trhy v Praze. Sedmdesátiletý strom vysoký 29 metrů je nyní na cestě do pražských Stodůlek. Na Staroměstském náměstí bude vztyčen v noci na úterý, slavnostní rozsvícení je plánováno příští sobotu.

Letošní hledání vánočního stromu provázely potíže. Lidé poslali desítky tipů na stromy z celé republiky. Většina z nich však nesplňovala stanovené podmínky. Problematická byla většinou výška stromu nebo špatný přístup k němu.

Podmínkou bylo také to, aby byl strom zdravý. Bezpečnostní hledisko se v Praze stalo citlivou věcí po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun.

Smrk ztepilý, který ozdobí letošní trhy, vyrostl na soukromém pozemku. Do soutěže ho přihlásila jeho majitelka. „Strom byl zkrácen na klasickou výšku 22 metrů, která je každý rok stejná. Dva metry jdou pod zem,“ řekla ČTK mluvčí vánočních trhů Hana Tietze.

Loni Staroměstské náměstí zdobil osmdesátiletý smrk z brdských lesů, v soutěži zvítězil mezi pětadvaceti konkurenty. Pocházel z obce Zaječov, také ze soukromého pozemku. Jeho majitelka ho potřebovala odstranit. Letošní vánoční trhy v Praze začínají 26. listopadu a potrvají do 1. ledna.