Smuteční síň či hasičská zbrojnice. Tyto projekty se budou ucházet o architektonickou cenu

Bývala výrobna uzenin v Nuslích (Atelier Hoffman)

Bývala výrobna uzenin v Nuslích (Atelier Hoffman) Zdroj: Česká cena za architekturu

Top rezidence Šárecké údolí (Šafer Hájek architekti)
Hasičská zbrojnice v Líbeznicích (EHL & KOUMAR ARCHITEKTI)
Stezka na vinohrady (KEEO4DESIGN)
Mateřská škola a přístavba jídelní k základní škole v Nekoři (MOLOARCHITEKTI)
Pivovar Ossegg Praha (ADR)
32
Fotogalerie

Rodinné a bytové domy, ale i hasičská zbrojnice nebo smuteční síň a rekonstrukce kostela. O Českou cenu za architekuru letos bude soutěžit rekordních 192 projektů. Prohlédněte si výběr těch nejzajímavějších.

Za více než dvěma třetinami projektů stojí soukromí investoři. Poměr veřejných zakázek letos vzrostl a téměř polovinu z nich tvoří rekonstrukce. Většina přihášených projektů pochází z Prahy. 

Mezi přihášenými projekty nechybí administrativní budovy a zázemí firem, školská a vzdělávací zařízení nebo rozhledny a vyhlídky a  sakrální stavby.

Prohlédněte si výběr ze 192 projektů v galerii:

O nominaci do užšího výběru a posléze i o vítězi rozhodne odborná porota složená ze sedmi zahraničních expertů. Mezi nimi je například krajinářský architekt, urbanista a akademik Henri Bava (Francie), který je spoluzakladatelem ateliéru Agence Ter působícího v Paříži, Karlsruhe, Šanghaji a Los Angeles.

Další porotkyní je architektka Alessandra Cianchetta (Velká Británie) praktikující ve vlastním ateliéru sídlícím v Londýně a Paříži. V porotě  dále zasene architektka Jeanne Dekkers (Nizozemsko), která vede v Delftu vlastní ateliér pracujícím na široké škále projektů, architektka a teoretička Gillian Horn (Velká Británie), která se aktuálně realizuje v akademické sféře a výzkumu a současně je také hlavní přispěvatelkou magazínu Royal Institute of British Architects (RIBA). 

O vítězi rozhodne i spoluzakladatel ateliéru GutGut Štefan Polakovič, jehož realizace byly na Slovensku oceněny cenou ARCH, Cenou Dušana Jurkoviča a čtyřikrát Cenou za architekturu CE-ZA-AR.

Výčet sedmičlenné poroty uzavírá architekt Jeroen van Schooten (Nizozemsko) působící ve vlastním, předním nizozemském ateliéru V Architectuur sídlícím v Amsterdamu.