Sociální síť pomáhá policii dopadnout zločince

Ilustrační foto. (Foto: Profimedia)

Ilustrační foto. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Zajímavý příklad využití sociální sítě Pinterest předvedl místní deník ve spolupráci s policií v americkém městě Pottstow v Pensylvánii. Na Pinterestu totiž zveřejňuje fotografie hledaných osob.

Výsledkem je, že policie ve městě s více než dvaceti tisíci obyvateli zvýšila míru dopadení hledaných osob o 58 procent. A to vše ve velmi krátkém čase. O projektu, který odstartoval letos v červnu přinesl informace server Tyinternety.cz.

Kanál deníku The Pottstown Mercury se jmenuje Wanted by Police a sleduje jej zhruba osm stovek lidí pravidelně. Aktuálně na něm policie pátrá po téměř šedesátce osob podezřelých z trestné činnosti. Policie si aktivitu deníku pochvaluje. Od doby, kdy projekt nefungoval, došlo k nárůstu tipů od občanů a lidé píší informace vedoucí k nalezení osob i přímo do komentářů pod fotografie.

Čtete také:

Případ není prvním, kdy policie využívá informací na sociálních sítích. Jsou známy události, kdy k vypátrání pachatele zločinu pomohl Facebook. Twitter pro změnu využila londýnská policie loni, když zveřejnila jména obviněných z rabování v ulicích i s adresou a datem narození. Pravdepodobně poprvé, se ale sociální síť zasadila o tak razantní a systematické zvýšení dopadených osob.

Pinterest patří v USA mezi tři nejpoužívanější sociální sítě hned po Facebooku a Twitteru. Jaký je váš názor? Měla by policie využívat více možností sociálních sítí? Myslíte si, že veřejné pranýřování je cesta ke snížení zločinnosti?