Solární letec Piccard chce v květnu odstartovat na přelet USA

Solární letoun Solar Impulse

Solární letoun Solar Impulse

Švýcarský pilot Bertrand Piccard chce se svým solárním letounem Solar Impulse začátkem května zahájit přelet Spojených států. Experimentální letadlo s alternativním pohonem odstartuje v San Francisku a má v plánu přeletět s několika zastávkami celé území USA od západního pobřeží k východnímu. Oznámili to organizátoři projektu.

Americký let by měl trvat asi dva měsíce, oznámil Piccard společně se svým kolegou André Borschbergem. Na 5000 kilometrů dlouhé trase se uskuteční několik mezipřistání: jisté jsou zastávky ve Phoenixu, Dallasu a Washingtonu, k nim ale možná přibude i zastávka v Atlantě, Nashville nebo St. Louis.

Do cíle v New Yorku má stroj dorazit v červenci. „V našem projektu jde o důležitý milník. Na tuto misi se moc těšíme,“ uvedl Borschberg.

Přelet Ameriky má být pro dvojici průkopníků jakýmsi testem před plánovaným obletem celé Země, který by se měl uskutečnit v roce 2015. Loni v létě letadlo Solar Impulse po etapách úspěšně absolvovalo cestu ze Švýcarska do Maroka a zpět.

Křehký letoun z uhlíkových vláken létá rychlostí zhruba 70 kilometrů za hodinu. Stroj pohánějí elektromotory, pro něž energii vyrábí fotovoltaické články umístěné na rozměrném křídle. Letadlo má rozpětí více než 60 metrů a váží asi 1600 kilogramů včetně pilota, tedy asi tolik jako malé auto.

Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci. Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010.

: