Soud osvobodil zpěváka Blytha obžalovaného ze smrti fanouška

Zpěvák Randy Blythe u soudu

Zpěvák Randy Blythe u soudu Zdroj: CTK

Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby amerického zpěváka Randy Blytha, kterého žalobce viní z usmrcení fanouška při pražském koncertu metalové kapely Lamb of God v roce 2010. Mladík tehdy vylezl na pódium, přičemž po střetu s Blythem spadl dolů, vážně se zranil na hlavě a později zemřel v nemocnici. Podle soudu ho ale Blythe nezranil úmyslně. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat.

Státní zástupce navhoval pro obžalovaného pětiletý trest vězení. Soud uvedl, že skutek popsaný v obžalobě není trestným činem, a pozůstalé odkázal s nárokem na případné odškodnění na občanskoprávní soud.

Hlavní líčení začalo v únoru. Blythe, kterému hrozilo až desetileté vězení, se jej zúčastnil. Jako svědkové před soudem vystoupili členové ochranky i účastníci koncertu v klubu Abaton, kde se incident odehrál.

Zpěvák není zvýšeně agresivní

Blythe ve výpovědi připustil, že poté, co se lidé snažili opakovaně dostat na pódium a jeden z nich také údajně hudebníky obtěžoval, do jednoho z fanoušků strčil. Mladík podle něj spadl do publika, pak se však zvedal ze země a okolostojící diváci prý zpěvákovi signalizovali, že mladík je v pořádku.

Před soudem také hovořily znalkyně z oboru psychiatrie a psychologie, které uvedly, že zpěvák není zvýšeně agresivní a netrpí poruchou osobnosti.