Španělská babička „restaurovala“ sto let starou fresku

Španělská věřící poničila fresku v kostele u Zaragozy

Španělská věřící poničila fresku v kostele u Zaragozy Zdroj: Profimedia.cz

Postarší věřící šokovala španělské kulturní činitele, když se na vlastní pěst chopila restaurátorského štětce, aby „opravila“ fresku Ježíše Krista. Malba Ecce Homo (Ejhle člověk) od Elíase Garcíi Martíneze byla chloubou kostela nedaleko Zaragozy po více než sto let, napsal zpravodajský server BBC News.

Ženě, které už je přes 80 let, vadilo, jak se nástěnná malba kvůli vlhkosti ničí, a proto se rozhodla ji sama opravit. Měla prý jen ty nejlepší úmysly, ale jemné tahy Martínezova štětce zaplácala vrstvami barvy a druhdy důstojný portrét Krista nyní někomu může připomínat obrázek velmi vlasaté opice. Autorce přemalby, jejíž jméno zpráva neuvádí, patrně poté došlo, že přecenila své síly, a sama kontaktovala městského poradce pro kulturní záležitosti. V kostele se mají brzy sejít odborníci a historici, aby se dohodli, jak postupovat.

Proč (ne)studovat fotografii na škole

Zničená freska Ecce Homo ve španělském kosteleZničená freska Ecce Homo ve španělském kostele | Profimedia.czPoničená freska Ecce Homo (Profimedia.cz)

Samotná freska nemá nijak vysokou cenu, ale pro místní obyvatele má velkou duchovní hodnotu. Ironií je, že amatérská restaurátorka se pustila do díla právě v době, kdy místní úřad pro ochranu památek dostal finanční dar od vnučky malíře, s jehož pomocí se chystal fresku odborně opravit.