Španělská Telefónica se zbavila britské O2 a prudce zvýšila zisk

Telefónica

Telefónica Zdroj: telefonica.com

Čistý zisk španělské telekomunikační skupiny Telefónica v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o více než 160 procent na 1,8 miliardy eur (téměř 50 miliard korun). K růstu zisku přispěl jednorázový finanční příjem související s prodejem britské divize O2, napsala agentura Reuters.

Provozní zisk bez zahrnutí odpisů stoupl téměř o osm procent na 3,62 miliardy eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu Reuters odhadovali v průměru na 3,58 miliardy eur.

Telefónica v březnu oznámila, že se dohodla na prodeji britské divize O2 hongkongskému konglomerátu Hutchison Whampoa za 10,25 miliardy liber (téměř 390 miliard korun). Transakce, kterou ještě musejí schválit regulační orgány, by měla být dokončena nejpozději v červnu příštího roku.

Telefónica, která se snaží snížit svůj dluh a soustředit na klíčové trhy ve Španělsku, Německu a Brazílii, prodala loni své aktivity v Irsku a České republice. V tuzemsku její divizi Telefónica Czech Republic převzala finanční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Transakce byla dokončena loni v lednu, skupina nejbohatšího občana České republiky za podíl 65,9 procenta zaplatila 63,6 miliardy korun.