Špína a svastika. Ostravské podzemí

Jsou tmavé, rozbité a pomalované vulgárními nápisy i nacistickými symboly.

Ostravské podchody pod tramvajovými i vlakovými tratěmi, stejně jako pod rušnými cestami čekají opravy. Budou dlouhé, náročné a velmi drahé.
Stačí vystoupit z tramvaje na zastávce Hrabůvka kostel a vstoupit do nevábného podzemí. Vše je špinavé a nevábné a setmělé. Dole v podchodu sedí Vietnamec a choulí se zimou. Snaží se prodávat umělohmotné květiny stejně jako neforemné tepláky. Cena okolo stokoruny. Ani tak nikdo nic nekupuje. Nad Vietnamcem, na šedivém oprýskaném betonu, se vyjímá veliký hákový kříž. SIEG HEIL, křičí do ulice název vedle něj.
„Procházím tudy často, ale už si těch věcí okolo ani nevšímám. Chci jen co nejrychleji projít, ať už to mám za sebou,“ říká Zuzana Kovandová z Ostravy Hrabůvky. O pár stovek metrů dál je obdobný podchod. Zastávka Hrabůvka poliklinika. Umělohmotné obložení ze stopů je na mnoha místech vytrhané, beton se rozpadá. Podchodem prochází zástup asi desetiletých dětí na školní výpravě. Na zdi jsou velké nápisy časté ostravské vulgární nadávky. Začíná na P a má čtyři písmena. Už tady tak zdomácněla, že se jí nepodivují ani ty děti.

Kradou všechno

Asi půl kilometru odtud je zastávka Dřevoprodej. Vstup do temného podchodu pod ní i za bílého dne může u slabších povah vzbudit obavy. Jeden z omšelých vstupů do podchodu milosrdně překrývá veliká reklama, lákající Ostravany k Jadranu. Nad ní se táhne rudý nápis EXCLUZIVE KLUB. Uvnitř je vidět, že se radnice snaží natírat alespoň zdi. Skla u stropu, po jejichž rozbití lze proniknout k elektrickým kabelům jsou rozbitá. „Kradou všechno. A co neukradou rozbijí,“ rozčiluje se František Coural, který podchodu využívá k cestě do práce. „Kabely se jim hodí vždycky,“ zlobí se na neznámé zloděje.

Katastrofa, víme

Všechny tyto podchody jsou v obvodě Ostrava Jih, nejlidnatějším obvodě města. „Máme dvanáct podchodů ve stáří zhruba pětadvaceti let,“ vypočítává Michalel Kutty z obvodního úřadu. „Podchody jsou strašidelné, všechny jsou zoufalé a každý z nich má svůj příběh,“ míní starosta obvodu Karel Sibinský. Radnice přiznává, že stav je katastrofální. „Lidé do podchodů mají zvláště večer strach vstoupit,“ souhlasí Sibinský. Radnice už z opravou jedno z podchodů na ulici Antonína Poledníka na Dubině začala. Účet nebude zanedbatelný. Okolo dvaačtyřiceti milionů korun. Jen dva miliony z této částky spolyká kamerový systém. „Ten bude monitorovat vnitřní i venkovní prostory podchodu. Vše budou sledovat strážníci na služebně v Hrabůvce,“ vysvětluje místostarosta Radim Miklas. Vzniknou bezbariérové přístupy, změní se osvětlení stejně jako dlažba. Radní nyní plánují každým rokem spravit jeden podchod.. „Víte jak se tenkrát stavělo. To nadšení projektantů, co uměli jenom panelák. Z jednoho podchodů tak vyjdete rovnou pod auto. To je snad rarita v celé Evropě,“ krčí rameny Sibinský.