Šporcl Opavě představí cikánské rytmy

Temperamentní show plnou cikánských melodií do Opavy přiveze houslista Pavel Šporcl.

Cikánské, maďarské i rumunské lidové skladby, ale také klasickou hudbu obohacenou o temperamentní prvky uslyší Opavané v podání houslisty Pavla Šporcla a bratislavské cikánské cimbálovky Romano Stilo. Koncert s názvem Gipsy way se uskuteční ve čtvrtek 6. května v sedm večer v kulturním domě Na Rybníčku.

Lidovky i klasika

„Miluji klasiku, ale nejsem proti občasnému odbočení,” říká o repertoáru koncertu Šporcl. S kapelou Romano Stilo nahrál koncem roku 2008 společné CD, které už po dvou měsících prodeje získalo zlatou desku Supraphonu. Turné Gipsy way navazuje na úspěch desky, která se sedm týdnů držela na špičce žebřícku nejprodávanějších tuzemských nahrávek. Opavany čeká téměř dvouhodinová show, plná vroucích cikánských melodií.
Ke spolupráci Šporcl přizval skutečné profesionály. Šestičlenná kapela Romano Stilo vznikla koncem roku 2006 a cílem zakládajících členů bylo seskupit špičkové hudebníky cikánského původu z celého Slovenska. Nejde o klasickou cimbálovku, vedle houslí, cimbálu a basy hrají i na klavír či kytaru.
Návštěvníci koncertu uslyší melodie z Rumunska, Maďarska i Slovenska, ale také skladby Pabla Sarasateho, Johanna Brahmse či Arama Chačaturjana. Šporcl a Romano Stilo už s vystoupením objeli desítky českých a moravských měst a do dalších se chystají. Vyprodali také pražskou Lucernu.
Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v opavské Sluně. Stojí 330 korun.