Správný obraz dokáže udělat z každého bytu unikát

Barevné obrazy Lukáše Orlity (ilustrační foto).

Barevné obrazy Lukáše Orlity (ilustrační foto). Zdroj: CTK

Každý z nás by si rád zařídil útulné bydlení. I když bude zřejmě jeho výzdoba až tím posledním a nejprve přijdou na řadu praktičtější věci, hodí se vědět, že ani výběr toho správného obrazu není věcí jednoduchou.

Až budete vybírat obraz do svého bytu, pak si pamatujte, že tím nejdůležitejším kritériem výběru by měl být fakt, že se vám obraz opravdu líbí. Co víc, musíte z něj být přímo nadšeni. Pokud si něčím na obraze nejste jistí, raději zabrzděte a zkuste ještě chvíli hledat. Při pohledu na obraz si totiž musíte být naprosto jistí, že právě ten váš motiv je přesně ten pravý. Jinak by se taky snadno mohlo stát, že budete za měsíc či dva dumat nad tím, zda jste pořídili správně.

Neméně důležitým aspektem při výběru obrazu je ale i to, aby obraz ladil k místnosti, kde jej hodláte pověsit. Pokud je váš pokoj vybavený převážně přírodními materiály, neměli byste vůbec zvažovat pověsit si na stěnu příliš abstraktní motivy s výraznými barvami nebo obrazy s kovovými rámy. V takových případech volte raději obrazy bez rámů nebo obrazy s dřevěnými rámy.

Motiv obrazu by měl taktéž ladit s barvami, které jsou již v pokoji zastoupeny. Pokud patříte k vyznavačům moderního stylu domova, pak máte výběr o něco snadnější, protože do takového bytu se velmi barevné a abstraktní obrazy a fotografie vyloženě hodí. Je vhodné, když obraz do bytu ladí i tématicky, takže je zřejmě každému jasné, že na chatku u lesa se obraz zátiší s americkými mrakodrapy nebo pařížskou Eiffelovkou hodit nebude.

Stejně tak působí v moderním bytě jako pěst na oko historický motiv. Ani obraz s takřka univerzálním motivem aktu nepůsobí dobře například v obývacím pokoji. Snadno se totiž může stát, že ostýchavější jedinci se pak při hovoru nad kávou zcela neuvolní. Stejně tak by z tohoto motivu mohli být v rozpacích silně nábožensky založené návštěvy nebo ti, kteří vás navštíví s dětmi. Za to v ložnici pro takový motiv najdete místo téměř vždy.

Nebojte se originálů

Pokud nemáte hluboko do kapsy, máte široké možnosti při výběru motivu. Můžete si pořídit originál obrazu některého z českých či zahraničních malířů nebo fotografů. Pokud ale nepatříte k lidem, kteří si mohou dovolit platit takto horentní sumy, můžete se uchýlit k pořízení reprodukce. Stálicemi jsou jména jako Dálí, Monet, Renoir, van Gogh nebo Klimt či Mucha. Kromě toho, že se tyto, v lepším případě desítky let staré, malby do většiny bytů jednoduše nehodí, je tu ale i otázka, zda opravdu chcete mít ve svém bytě motiv, který mají ve svých domovech další desítky tisíc lidí na celém světě.

Relativně novou možností je pak pronájem obrazu. Na českém trhu se touto služnou zabývá již několik firem a galerií. Ročně vás pronájem obrazu bude stát několik tisíc, ale pokud si nejste jistí, lze si umělecká díla pronajmout i na kratší dobu.

Artotéka Městské knihovny v Praze na Opatově nabízí zapůjčení reprodukcí obrazů např. Andyho Warhola, Egona Schieleho, Pabla Picassa, Vincenta van Gogha či grafiky českých výtvarníků jako např. Adolfa Borna, Dalibora Smutného, Květy Pacovské, Františka Hodonského na dobu 26 týdnů s možností prodloužení.Artotéka Městské knihovny v Praze na Opatově nabízí zapůjčení reprodukcí obrazů např. Andyho Warhola, Egona Schieleho, Pabla Picassa, Vincenta van Gogha či grafiky českých výtvarníků jako např. Adolfa Borna, Dalibora Smutného, Květy Pacovské, Františka Hodonského na dobu 26 týdnů s možností prodloužení. | CTK

Existují i firmy, které garantují malé náklady originálních fotografií nebo grafických motivů. Pokud si věříte, máte ještě jednu možnost. Zkusit si vyrobit vlastní fotografii na plátno nebo se můžete pokusit namalovat si vlastní obraz sami.

Trocha psychologie aneb co o vás prozradí obraz?

Mějte též na paměti, že váš vlastní výběr motivu o vás může návštěvníkům hodně prozradit. Pokud preferujete obrazy s konkrétním a čitelným obsahem, jako jsou například motivy uliček, lidských postav, zvířat, předmětů nebo přírody, pak zřejmě stojíte nohama pevně na zemi a jste člověk praktický.

Naopak, abstraktní díla si oblíbí ti, kdo žijí jednou nohou ve svých snech. S touto vlastností jde ruku v ruce vysoká schopnost empatie, takže takoví lidé bývají vynikajícími přáteli.

Pokud si na své stěně nedokážete představit jiný motiv, než zvířata, pak patříte k lidem, kteří asi nejsou zcela spokojení ve svém životě a hledají více lásky i pochopení. Obrazy ryze moderní pak zřejmě osloví silné osobnosti, které vědí co chtějí a nebojí se ukázat svůj vkus. Takoví lidé jsou často individualisty a vědí co chtějí od života, i to jak si plnit své cíle a tužby.