Srbský premiér obstál ve zkoušce „základním instinktem“

Jen málokdo nezná památnou scénu z filmu Základní instinkt, v níž nejde ani tak o hloubku psychologického gesta, ale spíš o to, že si Sharon Stoneová přehodí nohu přes nohu. Základním instinktem se inspirovali recesisté, kteří připravili tvrdou státnickou zkoušku premiérovi Ivicovi Dačičovi. Pod záminkou interview ho pozvali do televizního studia, kde před něj usedla moderátorka v minisukni, s hlubokým výstřihem a – jak se brzy ukázalo – bez kalhotek. Cílem akce bylo zjistit Dačičovu reakci.

Dačić, připravený k věcnému rozhovoru o státnických záležitostech, dostal nečekanou otázku: co by si myslel o vdané ministryní své vlády, která by měla milence. Otázka byla o to zákeřnější, že nemanželské vztahy některých bělehradských ministrů jsou prý veřejným tajemstvím.

Když začal předseda vlády odpovídat, moderátorka si očividně dala záležet na tom, aby rafinovaný deficit jejího úboru nemohl přehlédnout. Premiér sice po zjištění této okolnosti znejistěl, ale žádné pohoršení najevo nedal. Srbský web Vesti označil Dačičův výraz za „nepopsatelný“.

Scénu nahrávali organizátoři akce skrytou kamerou a kritické okamžiky, opatřené cenzurní úpravou, umístili na videoserver YouTube. S celou reakcí premiéra na odvážný happening se prý Srbové budou moci seznámit na serveru nemogucamisija.com ve čtvrtek večer.

Minulost mě nezajímá, protože ji nelze změnit

Sedmačtyřicetiletý socialista Ivica Dačić je v čele srbské vlády od loňského července. Bývalý mluvčí někdejšího autoritářského prezidenta Slobodana Miloševiče zastává současně i funkci ministra vnitra. V letech 2008–2012 byl vicepremiérem a ministrem vnitra, dvakrát také neúspěšně kandidoval na prezidenta. Kabinet, který vede, je koalicí Socialistické strany Srbska (SPS), nacionalistů ze Srbské pokrokové strany (SNS) a liberálního bloku Sjednocených regionů Srbska (URS). Dačičova vláda usiluje o členství země v EU. Dačič se od spojení s Miloševičem distancuje, když říká, že ho nezajímá minulost, která se narozdíl od budoucnosti nedá změnit.