Stání? Kapota na kapotě

Parkování v centru Olomouce podražilo. Problémy řidičů to však nevyřešilo, míst k parkování je stále nedostatek.

Parkování aut je největším problémem, který trápí Olomoučany. Vyplynulo to z ankety Sedmičky. Na otázku co byste si přáli v Olomouci, téměř každý pátý ze stovky oslovených odpověděl: více parkovacích míst. Lidem chybí v centru i na sídlištích.

„Vždycky je to jinak, než potřebuji. Když jedu přes den do města, je všude plno. Když se vracím večer na sídliště, zase nemám kde parkovat,“ zlobí se třicátník Lukáš Obšil.

Za parkování v centru města lidé platí. Cena je od nedávna dvojnásobná, dvacet korun za hodinu. Přesto to nepomohlo. „Je to jen systém regulace. Snaha omezit příliv aut tím, že lidem znepříjemníme vjezd do centra,“ řekl Marek Černý z odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu.

Na sídlištích není místo

Aut ve městě stále přibývá. Jedinou nadějí, že lidé v centru Olomouce zaparkují, je Šantovka. Mělo by tam vzniknout asi tisíc parkovacích míst. Nikdo ale neví kdy.
„V plánu jsou také záchytná parkoviště u tramvajových smyček, například v Nové Ulici, u Globusu nebo v Holici v Přerovské,“ popsal Černý. Jenže do Holice ani ke Globusu tramvaj ještě ani nevede. Navíc je to řešení pouze pro přespolní, ne pro Olomoučany.

Parkování na sídlištích nevyřeší politici vůbec. „Není tam místo. Když sídliště vznikala, tolik aut nebylo,“ podotkl Černý.

Po vzoru jiných větších měst se podle mnohých řidičů nabízí jedno řešení nedostatku parkovacích míst: vybudovat parkovací domy. Vzniknout by mohly třeba pod třídou Svobody nebo na Palachově náměstí. Bude ale trvat ještě hodně let, než vzniknou. Jestli vůbec budou stát.

„Zpravidla to nejsou městské pozemky a ještě nezačal ani průzkum, zda tam parkoviště vůbec lze postavit,“ zdůraznil Černý.
Navíc jsou podle něj parkovací domy drahé a není nikdo, kdo by je zaplatil. Čerpat se na ně nedají ani evropské peníze. „Parkování na veřejných místech nejde nárokovat. Nikdy to nepůjde stoprocentně vyřešit,“ poznamenal Černý.

Zhruba třetina řidičů, kteří využívají zpoplatněná stání v centru Olomouce, se snaží placení za parkování uniknout. „Častěji to zkoušejí na okraji zóny placeného stání, například ve Vídeňské, Kosinově nebo Dobrovského ulici,“ uvedla mluvčí strážníků Magda Václavíková. Takové „filuty“ však často čeká pokuta. Denně tak dají strážníci botičku přibližně šedesátce aut a jejich řidiče pak zkasírují o dva tisíce korun.