Staré telefony BlackBerry zachránily Sony během hackerského útoku

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY 2.0: Honou via Flickr

V době hackerského útoku hledalo vedení Sony Pictures, jak řídit společnost a komunikovat se zaměstnanci. Jak nedávno vyšlo najevo, dočasně paralyzovanou počítačovou síť nahradila zásoba starých telefonů BlackBerry, které díky speciálnímu tarifu fungovaly na vlastních zabezpečených serverech.

Současný šéf BlackBerry John Chen si výhodu přístrojů dobře uvědomuje. „Prokázalo se, že zařízení a servery BlackBerry jsou mnohem bezpečnější než jakékoliv jiné řešení, které je aktuálně na trhu,“ komentoval Chen s ohledem na zmíněný útok. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Odmítl však komentovat, že společnost Sony by byla lépe chráněna, pokud by využívala služeb BlackBerry. Mluvčí BlackBerry Lisette Kwong nekomentovala dotaz, zda BlackBerry pracuje se Sony na posílení bezpečnosti.

Není to poprvé, kdy datové služby BlackBerry posloužily spolehlivě během krize. Během útoku v New Yorku v září 2001 spadly přetížením všechny sítě operátorů. BlackBerry Messenger byl tehdy jedním z mála prostředků, jak se spojit s rodinou či přáteli a zjistit, zda jsou v pořádku.

Studio Sony Pictures se před více než měsícem stalo terčem hackerského útoku kvůli snímku The Interview, který zesměšňuje vůdce KLDR Kim Čong-una. Washington z něho následně obvinil KLDR, která narčení odmítla. S odplatou za útok patrně souvisel i nedávný úplný výpadek internetu v Severní Koreji, přestože se k němu USA oficiálně nepřihlásily. Americký prezident Barack Obama aktuálně vyhlásil sankce vůči KLDR.