Start byl špatný, vědí nové posily

Fotbalisté FC Písek Michal Held a Michal Mašát zatím nejsou se svými výkony spokojení.

V České fotbalové lize už pár let odehráli. Mají zkušenosti a měli tým pozvednout.
Záložník Michal Mašát a obránce Michal Held přišli v zimní přestávce jako největší posily FC Písek. Očekávání dosud nenaplnili. Třetiligový tým chtěl být na čele tabulky a po dvou jarních porážkách se Slavií Praha B a Libercem B klesl na osmé místo.
„S vlastními výkony nejsme spokojení,“ shodli se oba Michalové před třetím utkáním v Hlavici, kde Písek vyhrál 5:4.

Proč jste si v zimě vybrali zrovna Písek?

Held: Po půl roce, co jsem ve Slavii nehrál, se mi Písek jevil jako nejlepší možnost, jak svou kariéru ještě posunout.
Mašát: Byl jsem dlouho v budějovickém Dynamu a končila mi tam v létě smlouva. O prodloužení jsme se nebavili. Neměl jsem zájem ani já ani klub. Přemýšlel jsem, co dál. Byla možnost jít do Písku. Je tam trenér Musil, kterého znám. Je to možnost, jak pořád hrát na dobré úrovni.

V létě jste v Písku už trénoval. Proč to nevyšlo?

Held: Nevím, jestli jsem v té době měl vysoké požadavky já nebo jestli je měla Slavia. Prostě jsme se nedohodli a nakonec jsem trénoval sám.

Neprotahovala se u vás obou v zimě jednání o smlouvě až moc?

Held: Na Slavii jsem měl nějaké podmínky, ale Písek není Slavie. Musím k tomu nějakým způsobem přihlédnout. Zatím výkony ani výsledky neodpovídají tomu, jaké peníze v klubu mám.
Mašát: Rozhodoval jsem se, jestli půjdu do Písku, nebo jestli bych vydržel do konce smlouvy v Dynamu a šel pryč v létě. Táhlo se to asi měsíc a půl.

Proč?

Mašát: Nejdříve jsem se nemohl dohodnout s Pískem já. Museli jsme si přiblížit podmínky. Když jsme se dohodli, byly zase problémy mezi kluby. Ale dva dny před koncem přestupního termínu se to povedlo.

Už jste si v Písku zvykli?

Held: V manšaftu je všechno super. Kluci jsou tu dobří, ale nejsou výsledky. Co se týče města, Písek moc neznám, protože dojíždím. Ale výsledky nejsou dobré a měli bychom je zlepšit.
Mašát: U mě je to podobné. Parta je dobrá, klub je kvalitní. Spoustu kluků jsem tady znal a nemůžu říct o Písku křivé slovo. Jediným zklamáním jsou pro mě zatím výsledky mužstva. Doufám, že půjdou nahoru.

Prohráli jste na Slavii B i s Libercem B. Co mrzí víc?

Held: Mě mrzí ta Slavie, když jsem tam sedm let hrál. Ale každý zápas je o tři body. S Libercem jsme zase hráli doma. Nebyli moc posílení z áčka a body jsme udělat měli.
Mašát: Mě mrzí obě. Ale víc mě mrzí ta domácí porážka s Libercem. Sledoval jsem, jak se tady proti nám zvedla velká vlna kritiky už po prvním zápase. To se mi úplně nelíbilo, protože nikdo nic nevypustil.

Cítíte na sebe větší tlak. Přišli jste jako posily a moc se vám nedaří.

Held: Už mi není osmnáct. Nějaké zápasy jsem odehrál. Když sleduju ostatní výsledky, zjišťuju, že pořád máme čelo tabulky ve svých rukou.
Mašát: Tlak na sebe cítím a trochu si ho vytvářím sám. Brali mě do Písku s tím, abych podával dobré výkony a zatím se to nedaří. Doufám, že se zlepším a přijdou i výsledky.

Co byste tedy měli změnit, aby se začalo dařit?

Mašát i Held: Měli bychom dostat víc balonů na útočníky. Michal Polodna i Honza Zušťák jsou kvalitní útočníci. Musí proměňovat šance, ale my jim je musíme připravit. To se nedařilo.