Startup Ambrosia kupuje krev od mladých lidí pro transfúzi a „omlazování“ starších. Bohatí zákazníci jsou i ze Silicon Valley

Startup Ambrosia kupuje krev od mladých lidí pro transfúzi a „omlazování“ starších

Startup Ambrosia kupuje krev od mladých lidí pro transfúzi a „omlazování“ starších Zdroj: World Bank Photo Collection, CC BY-NC-ND 2.0

Představa věčného mládí stále patří do sekce vědeckofantastických technologií, ale jeden americký startup si myslí, že už dnes lze proces stárnutí alespoň částečně zpomalit.

Startup Ambrosia byl založen v roce 2016 a je cílen na transfúzi mladé krve starším osobám, což by mělo mít „omlazující“ účinky. Zakladatelé se opírají o studii z roku 2013, kdy byla podobným způsobem krev z mladých myší pomocí transfúze přenesena do starších myší, což snížilo některé znaky stárnutí.

Problém je, že jiní vědci podobné výsledky nedokázali zopakovat, což jen umocňuje fakt, jaký efekt má taková transfúze u lidí. Ambrosia odebírá krevní plazmu od zdravých lidí pod hranicí 25 let a poskytuje ji za úplatu lidem starším než 35 let.

Pokud byste ale zatím neověřenou (čti šarlatánskou) léčbu v podobě krevního omlazování chtěli podstoupit, připravte si slušnou zásobu peněz. Jedna transfúze totiž vyjde na 8 tisíc dolarů (přibližně 240 tisíc korun).

O případné zpomalení stárnutí a odložení smrti je pochopitelně velký zájem v oblasti technologických zbohatlíků a nadšenců, mezi současnou stovkou zákazníků je tak například Peter Thiel, který se podílel na původním vzniku Paypalu. Podle neoficiálních informací si Thiel už každé čtvrtletí dopřeje transfúze za 40 tisíc dolarů od 18letého „chlapce“.