Stát se zaměří na podporu nájemních bytů

Stát se v oblasti bydlení zaměří na podporu výstavby nájemních bytů, a to hlavně pro seniory, a také na zapojení soukromých zdrojů, evropských peněz a úvěrů. Vyplývá to z nové státní koncepce bydlení do roku 2020, kterou schválila vláda. Současný systém je kvůli finanční náročnosti dlouhodobě neudržitelný, nová koncepce by naproti tomu neměla zatěžovat státní rozpočet. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Současný model rozvoje bydlení byl založený na státních dotacích. To je podle Jankovského dlouhodobě neudržitelné, význam dotací ve státní podpoře bydlení má klesnout. „Budoucí koncepce se více zaměřuje na zapojení soukromých zdrojů, evropských peněz a úvěrových nástrojů,“ popsal ministr. Část přímých dotací bude podle něj zachována v nejnutnější míře zejména na podporu azylových domů.

„Chceme umožnit investorům výstavby nájemního bydlení čerpat zvýhodněné státní úvěry na výstavbu bydlení pro seniory, osoby se zdravotním postižením a pro osoby s nízkými příjmy, ale také nájemního bydlení podporující mobilitu pracovních sil,“

Byty musí jako nájemní sloužit po dobu splácení úvěru, nejméně však deset let. Podlahová plocha těchto bytů nesmí překročit 90 metrů čtverečních, nejmenší byty můžou mít 35 čtverečních metrů. V rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) je na tento typ podpory letos určeno 120 milionů korun. Poslední koncepci bydlení vláda přijala v roce 2005, platila do roku 2010. Podle poradenské společnosti KPMG, která se na přípravě návrhu nové státní koncepce vedle MMR a SFRB také podílela, minulá koncepce kladla až příliš velký důraz na podporu vlastnického bydlení. Státu se také nedařilo zajistit stabilitu finančních zdrojů, které do oblasti bydlení posílá.