Státem placený nájem prý stojí dvojnásobek normálu

Sociálně slabým proplácí stát nájmy, které by normálně člověk nezaplatil. Tvrdí to vedení skoro sedmdesátitisícového Mostu, který si udělal průzkum trhu, jehož výsledky srovnal s tím, kolik se proplácí chudým. Rozdíl byl až dvojnásobný. Na příspěvky na bydlení jde v celém Česku podle dřívějších zpráv kolem čtyř miliard korun ročně. Úplně v pohodě by se přídavky mohly snížit o 30 procent, řekl náměstek mosteckého primátora Luboš Pitín (Severočeši.cz).

Nejčastější nájem za metr čtvereční se v severočeském městě pohybuje kolem 30 korun, vyplynulo z průzkumu. Mezi 21 až 40 korunami ho ohodnotilo 83 procent dotázaných vlastníků nemovitostí. „Ten výpočet je velmi složitý. Nejsou v tom často fondy oprav, naopak část energií ano,“ řekl Pitín. I po započítání všech ostatních poplatků je podle něj rozdíl mezi dávkami a reálnou hodnotou pronájmů velký.

„Kolik proplácíme měsíčně na metr čtvereční, to říct zatím nelze. Umíme ale říct, kolik je průměrná výše nájmu u žadatelů. Pohybuje se mezi 8000 a 12 000 korunami v závislosti na počtu obyvatel a lokalitě,“ řekl Pitín. I kdyby žadatelé bydleli ve stometrovém bytě a platili hodně za energie, průměrný tržní nájem překračují několikanásobně. „Je to bohužel logické, majitel nastaví výši nájmu na maximální výši, kterou je schopen získat. Ale proč platit takové částky? Úplně bez problémů by se to dalo o 30 procent snížit,“ dodal Pitín.

Mostečtí se domnívají, že podobně nadsazené nájmy si nechávají proplácet majitelé domů i v jiných částech země. Výsledky průzkumu proto chtějí poslat na ministerstvo práce a sociálních věcí, aby podle nich mohlo upravit patřičnou legislativu.