Steampunk podle Jerieho

Karel Jerie: Candide 2. Velký inkvizitor

Karel Jerie: Candide 2. Velký inkvizitor Zdroj: Repro E15

Na předvánoční knižní trh se dostává napjatě očekávaný druhý díl komiksové trilogie Karla Jerieho Candide. Mimořádný autor i kreslíř nezklamal.

Karel Jerie konečně vytvořil druhý díl své steampunkové verze slavného Voltairova filozofického románu Candide. S podtitulem Velký inkvizitor kniha vyšla těsně před letošním jubilejním KomiksFestem, a boj o příští Muriel pro nejlepší původní komiks se tak opět přiostřil. Velký inkvizitor se spolu s třetím dílem Nikkaronovy ságy 130 a očekávanými díly série Češi jistě popere přinejmenším o několik nominací na tuto cenu.

Po velké totální válce, jíž se Candide účastní na straně Bulharského krále (jak zní i podtitul první knihy), se nepravděpodobný hrdina dostává do Nýdrlandu. Zde se setkává s lidmi tolerantními, kteří nenávidí jen toho, kdo nemá žádný názor. Bohužel právě k takovým lidem patří Candide po válečné zkušenosti. Následuje řada dalších anabází, až se naivní blonďák dostává po ztroskotání lodi vezoucí marihuanu do Port-Ugalu. Zde se stává členem skupiny komunistických partyzánů, kteří pod vedením Oktobrianou bojují s Velkým inkvizitorem.

Na padesáti stránkách Karel Jerie pokračuje ve zběsilém příběhu prvního dílu. Všechno je značně vyhrocené, přepjaté, šílené, ale také mimořádně zábavné a chytře propojené s původním Voltairovým dílem. Jerieho novinka tepe steampunkovým tempem, v němž se mistrně propojuje historické s futuristickým.

Postavy, jejich mluva i oblečení často působí jako z dob Voltairových, to však neznamená, že by nemohly používat vznášedla, motorky, bizarní zbraně či medicínské postupy připomínající slavný cyberpunkový film Tetsuo. Velký inkvizitor je plný jemných i jasnějších odkazů, což z něj navíc činí velmi postmoderní dílo. Rozsahem možná o trochu menší, než by si čtenář přál, ale významem stále zásadní a aktuální. Datum vydání závěrečného dílu zatím není známé, ale snad jeho dokončení autor nebude nijak protahovat.

Karel Jerie: Candide 2. Velký inkvizitor
Nakladatelství: BB art, 2015
Hodnocení: 90 %