Stephen Elop jako šéf Microsoftu? Konec Xboxu a vyhledávače Bing

Stephen Elop

Stephen Elop Zdroj: CC BY-SA 2.0: Luca Sartoni

Seznam vhodných kandidátů na pozici šéfa Microsoftu se prý zkrátil ze čtyřiceti jmen na pět. Informoval o tom Reuters s tím, že do finální pětice se dostali šéf Fordu Alan Mulally a hlavně pak někdejší šéf Nokie Stephen Elop. Microsoft chce náhradu za odcházejícího Steva Ballmera představit do konce roku.

Podle Bloombergu je Stephen Elop nejžhavějším kandidátem na post budoucího šéfa Microsoftu. Agentura na základě svých zdrojů spekuluje, jaké plány by s firmou mohl mít.

Office na mobilních platformách

Jako dřívější ředitel obchodní divize Microsoftu si Elop dobře uvědomuje, jakou má hodnotu populární kancelářský balík MS Office. Jde totiž o jeden z pilířů tržeb firmy, zatímco divize Windows i kvůli nepříznivé situaci na trhu s PC pomalu klesá. Elop by se tak zřejmě snažil urychlit převedení Office a jeho programů i na další mobilní platformy, domnívá se Bloomberg.

Návrat. Šéf Nokie Stephen Elop (vlevo), který do firmy přišel z Microsoftu, se vrátí zpět. Podle některých analytiků by se mohl stát novým šéfem Microsoftu po Stevu BallmeroviNávrat. Šéf Nokie Stephen Elop (vlevo), který do firmy přišel z Microsoftu, se vrátí zpět. Podle některých analytiků by se mohl stát novým šéfem Microsoftu po Stevu Ballmerovi|ReutersBude to právě Stephen Elop, kdo nahradí v čele Microsoftu? Bloomberg tvrdí, že ano

Konec Bingu a Xboxu

Záměr s MS Office by ovšem byl jen kosmetickou změnou ve srovnání s tím, do čeho by se Elop pustil vzápětí. Jak odhaduje Bloomberg, Elop by určitě zvažoval prodej celého byznysu Xbox a nadobro by se zbavil Bingu.

Po ukončení vyhledávače Bing, který měl kdysi konkurovat Googlu, volají někteří analytici už delší dobu. Mezi posledními je například Rick Sherlund z agentury Nomura Equity Research, podle něhož měl Bing už dávno skončit ve vlastnictví Yahoo, který zmíněnou technologii stejně už dávno využívá. Bing totiž Microsoftu nepřináší dostatečný užitek, přestože se jeho pozice na americkém trhu pomalu zlepšuje a firma jej v nové verzi Windows 8.1 integruje přímo do systému.

BingBing|BingVyhledávač Bing měl od svého startu v roce 2009 konkurovat Googlu.

Nový CEO do konce roku

Finální pětice kandidátů jsou podle dosavadních zjištění Reuters lidé mimo firmu. Microsoft prý zvažuje do výběru zahrnout i tři vlastní zaměstnance, a to včetně bývalého šéfa Skypu Tonyho Batese. Nového ředitele Microsoftu chce prý společnost vybrat do konce roku. Tvrdí to také například Mary Jo Foleyová, novinářka sledující Microsoft několik desetiletí.