Stoletý běžec se rozloučil v Londýně s maratony rekordem

Běžec Fauja Singh

Běžec Fauja Singh Zdroj: ctk

Rekordem se rozloučil s maratonskými běhy v neděli v Londýně ve 101 letech Brit Fauja Singh. Nepřehlédnutelný běžec v turbanu dokončil 42,195 metru dlouhou trať v čase 7:49:21, čímž o více než půl hodiny vylepšil svůj výkon z loňského říjnového závodu v Torontu, kde jako první stoletý atlet uběhl maraton za 8:25:17.

Za nejrychlejšími běžci zaostal Singh zhruba o pět a tři čtvrtě hodiny, ale poslední nebyl. Mezi 37 500 startujícími obsadil 36 615. místo. Už před startem drobný Sikh s dlouhým plnovousem oznámil, že půjde o jeho maratonskou derniéru. Běhat chce dál, ale kratší tratě.

„Budu běhat až do smrti. Tak by si mě lidi měli pamatovat,“ prohlásil rodák z indického Pandžábu, který s běháním začal teprve před 12 lety. Za sebou má osm maratonů. O svém životě sepsal knihu s názvem Tornádo s turbanem a objevil se dokonce v reklamní kampani Adidasu se sportovními hvězdami Davidem Beckhamem a Muhammadem Alim.

Recept na dlouhověkost: utečte stresu a špatně naladěným lidem

Singh se narodil roku 1911. Přestože se v případě úctyhodného muže dá běz nadsázky říci, že s běháním začal skutečně „na stará kolena“, jeho každodenní tréninková dávka je 17 kilometrů a Singh se právě díky své vytrvalosti stal po devadesátce držitelem nejrůznějších běžeckých rekordů ve své věkové kategorii. Singh se také chce zapojit do běhu s olympijskou pochodní před letními hrami v Londýně.

Reportéři, sportovci a nejen oni by rádi znali Singhův recept na aktivní dlouhověkost. Na přímou otázku věkovitý atlet po svém loňském rekordním běhu odpověděl: „Tajemství dlouhého a zdravého života je vyhýbat se stresu. Být vděčný za všechno, co máte, vyhýbat se špatně naladěným lidem, pořád se smát a běhat.“