Stránky Google+ se otevírají firmám a organizacím, i těm českým

Google+

Google+

Google+ spustil obdobu Facebook Pages, začněte proto sledovat stránky oblíbených skupin či firem, pár tipů najdete v článku. Každý si nyní může vytvořit vlastní stránku třeba o oblíbené značce.

Google konečně umožnil firmám vytvářet vlastní Stránky (Pages) na sociální síti Google+, stejně jako konkurenční Facebook. Firmy ale nejsou jediné, kdo této možnosti může využít. Každý si může vytvořit stránku pro svoji oblíbenou značku, produkt, umělce, místní podniky, restaurace a cokoliv dalšího.

Na začátku firmy na Google+ nebyly žádoucí, Google takové účty dokonce blokoval. Teď je ale vítá s otevřenou náručí. Každý si tak může vytvořit stránku, o čemkoliv jen chce.

Podívejte se na promo video k novým Google+ Stránkám:

Založte si novou Google+ Stránku během minuty

Při zakládání nové Google+ Stránky si vyberete jednu z pěti oblastí (velká tlačítka):

Místní podnik nebo místo

Produkt nebo značka

Společnost, instituce nebo organizace

Umělci, zábava nebo sport

Ostatní

Poté stačit vyplnit název stránky a případně také webovou stránku, pokud ji máte. Stránku zařadíte do libovolné kategorie, odsouhlasíte obchodní podmínky a můžete začít nabírat fanoušky a blíže se socializovat se svými zákazníky.

Název stránky lze kdykoliv později změnit, stejně jako jméno na osobním profilu. Jen nezapomeňte, že pokud máte název stránky nebo profilu ověřený, po změně názvu ověření ztratíte.

Jedinou výjimkou je zakládání stránky pro místní podnik nebo místo. U takové stránky je třeba určit konkrétní místo na mapě, aby s těmito daty mohl Google lépe pracovat, a třeba je někdy později provázat s Google Mapami.

Stránka vývojářů Google+Stránka vývojářů Google+|Zive.czStránka vývojářů Google+

Zatím jen jeden správce

Ten kdo stránku založí, je také současně jejím správcem a vlastníkem. V současné době není možné, aby stránku spravovalo více osob – Google ale přislíbil, že se tato možnost v dohledné době objeví. Prozatím by tedy měl stránku založit nejspíše ten, kdo se o ni bude ve výsledku i starat.

Google+ Stránky stále mají „škaredé“ číselné URL, stejně jako profily uživatelů. Google prozatím žádnou změnu v této oblasti neoznámil. Je ale možné, že se nastavení vlastní URL, tak jak to dělá Facebook, dočkáme v někdy v budoucnu.

Google+ Stránky v plenkách

Facebooku trvalo relativně dlouhou dobu, než dostal podobu a funkčnost Facebook Stránek (Pages) do takové podoby, aby byly funkční a dobře použitelné. U Googlu to bude určitě podobné. Spustil základní verzi, kam můžete psát, sdílet videa a obrázky, komunikovat s ostatními, ale na pokročilé funkce si musíme počkat. Prý že přijdou brzy.

Mezi prvními organizacemi z Česka, které si založily vlastní Stránku Google+, jsou například Národní knihovna, sdružení iLiteratura.cz a organizace Safer Internet. Z českých médií je to například Česká televize nebo online server Žive.cz.

První firmou, která se na Stránkách Google+ objevila a uživatelé si ji tak mohou do svých kruhů přidat, je internetový obchod se zbožím Mall.cz, svůj profil má i slevový serveru Slevomat.