Strážníci hlídají pacienty

Počet krádeží v kladenské nemocnici stoupl od začátku roku oproti loňsku o padesát procent.

Osobní věci pacientů, elektronika i vybavení pokojů. O to přicházejí pacienti i zaměstnanci v Oblastní nemocnici Kladno. „Od začátku roku jsme zaznamenali několik desítek případů. Jde o asi padesátiprocentní nárůst,“ řekla Michaela Nováková z kladenské policie. Na chodbách i v okolí budov proto pravidelně hlídkují strážníci a ostraha.

Podle náměstka ředitelky nemocnice Vladimíra Lemona má na zvýšeném počtu krádeží a zlodějů vliv přestavba nemocnice. „Kvůli výstavbě se nyní v areálu pohybuje větší počet lidí, kteří by za normálních okolností do nemocnice nepřišli. Zvyšuje se tak určitá davová anonymita,“ vysvětlil Lemon.

Zároveň ale podotkl, že krádeže v nemocnici nebyly nikdy úplně výjimečné.
„Většinou to chodí ve vlnách. Jen mám teď dojem, že přibylo troufalosti a drzosti zlodějů,“ podotkl Lemon.

V posledních měsících zmizela z nemocničních budov řada cenností, v jednom případě dokonce klíčky od auta a následně také vůz. Patřil lékařce z místní záchranky.

„Když zloději projeli s ukradeným autem vrátnicí, poškodili i závoru. Bylo to jako v akčním filmu. Nedávno pak zloději ukradli z dětského oddělení televizi, monitor, sekretářce na rehabilitaci někdo okénkem vykradl kabelku,“ vyjmenoval odcizené věci náměstek ředitelky Vladimír Lemon.

Pacienti o problémech se zloději vědí. „Upozorňovaly nás na to i sestry. Já si třeba pokoj zamykám,“ řekl Kamil Škvaro.

Lidé, kteří přicházejí do nemocnice na delší hospitalizaci, se o riziku dozvídají už na příjmu.
„Upozorňujeme je, aby u sebe měli pouze nezbytnou malou hotovost. Ostatní cennosti, nemohou-li je nechat doma, jim sestry uloží do trezoru,“ vysvětlil Lemon s tím, že varováním opatření proti krádežím v nemocnici nekončí. V areálu se častěji objevují policisté a strážníci.

„Ve dne v noci objektem prochází ostraha. Kontroluje třeba návštěvníky, kteří evidentně nečekají před ambulancemi na vyšetření,“ řekl Lemon.

Hlavně ve večerních hodinách není výjimkou, když chtějí strážníci po příchozích občanské průkazy. Kladenská policie je požádala o pomoc s dohledem asi před čtrnácti dny. Od té doby se v nemocnici objevují pravidelně.

„Přidávat strážníkům služby jsme kvůli tomu nemuseli. Stíhají to při pochůzkách. Za dobu, co tam hlídáme, jsme zatím krádeže řešit nemuseli,“ uvedla Olga Oliveriusová z kladenské městské policie.