Street-fishing - v Seině prý žijí úplná monstra!

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

"Chytil jsem rybu! Pojď se podívat," křičí Abel Duris-Gautry. Desetiletý hoch právě chytil v kanálu Saint-Martin v Paříži teprve při svém druhém nahození okouna. Jeho kamarádi se nestačí divit. Street-fishing, čili rybaření v neklidných vodách měst, si v Paříži získává stále nové příznivce, jak dospělé, tak i děti.

„Právě děti po mně chtěly, abych je naučil rybařit,“ říká Fred Miessner, jeden z průkopníků street-fishingu ve Francii již v minulém desetiletí. Dnes rád učí mladé základy rybaření ve městě. Aby děti mohly chytat hrouzka, musí jim být nejméně sedm let, musejí umět plavat a musejí mít rybářský lístek. Pokud jde o vybavení, zahrnuje naviják, rybářský prut a návnady. Celkem to je investice ve výši 150 eur (asi 4000 Kč).

Abel s rybou pózuje před babičkou, které ho fotí, aby událost zvěčnila. „Chytání ryb miluju, začal jsem loni a tohle je můj třináctý úlovek,“ chlubí se chlapec, který chodí s kamarády každou středu do pařížského rybářského klubu. Abel vrací mrskající se rybu do vody. „V Paříži ryby nechytáme proto, abychom je snědli, ale proto, abychom byli v kontaktu s přírodou,“ vysvětluje Fred Miessner.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Zdá se, že chodci a klaksony automobilů mladé rybáře neruší. Šestnáctiletý Paul Germanon v bílém tričku, džínech a se slunečními brýlemi na hlavě se věnuje své oblíbené zábavě, aby si, jak říká, spravil špatnou náladu. „Jsem hodně nervózní a tenhle sport, který vyžaduje soustředění, mě uklidňuje,“ svěřuje se. „Člověk taky může rybařit sám, a to mi dává pocit svobody,“ dodává.

Několik metrů dál vypráví devatenáctiletý Quentin Nespoulous o svých zkušenostech: „Největší ryba, jakou jsem ulovil, byl sumec dlouhý 1,9 metru. Na rozdíl od toho, co by si člověk myslel, je Paříž plná ryb a to i velkých. V Seině žijí úplná monstra!“ tvrdí mladík, který rybu považuje za partnera ve hře.

Phileasovi návnada uplavala. Fred mu ukazuje, jak udělat uzel a na vlasec zachytit novou. „Dávám si pozor, abych rybám neublížil,“ říká sedmiletý hošík, který letos chytil už čtyři ryby.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Podle francouzské federace rybolovu (FFP) vzrostl o street-fishing prudce zájem od roku 2009, zejména mezi mladými. Dnes je v Paříži a jejím blízkém okolí 6570 rybářů z celkových 1,3 milionu držitelů rybářského lístku v celé Francii. Podle Julie Miquelové z FFP pařížští rybáři nejčastěji uloví štiky, candáty, tlouště a okounky pstruhové, rybu známou ze Spojených států, která se začala šířit i ve Francii.

„V 70. letech žilo v Seině pět druhů ryb, v 90. letech asi tucet a dnes na třicet. Voda v Seině je v posledních letech mnohem čistší,“ zdůrazňuje.