Stres v práci zvyšuje riziko infarktu skoro o čtvrtinu

Stres v práci zvyšuje riziko infarktu. (Foto: Profimedia)

Stres v práci zvyšuje riziko infarktu. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Podle britských výzkumníků jsou nejvíce ohroženými osobami ti, na něž jsou v zaměstnání kladeny vysoké nároky, ale nemohou si sami zvolit kdy a jak budou svou práci vykonávat.

„Příkladem takového zaměstnání může být například lékař, který má množství zkušeností, ale přitom může cítit jen velmi omezenou kontrolu nad tím, jak rychle musí pracovat,“ řekl deníku Guardian jeden z autorů studie, profesor Andrew Steptoe z oddělení epidemiologie a veřejného zdraví univerzity College v Londýně.

Ačkoli je tento druh stresu běžnější spíše na nízkopříjmových pozicích, jako jsou montážní linky a zasahuje pracovníky, kteří dělají stále dokola tutéž věc, podobně stresujícím zaměstnáním může být například i řízení letadel. Stres z vysokých nároků a malé kontroly ale zasahuje všechny druhy lidí a většinu myslitelných zaměstnání, nehledě na výšku příjmu.

Výzkum zveřejněný v časopise Lancet Medical Journal sledoval 200 tisíc lidí po dobu sedmi a půl roku. V tomto vzorku se došlo k 2356 případům selhání srdce nebo infarktu. I přes možné zkreslení kvůli životnímu stylu, věku nebo pohlaví došli vědci k výsledku, že riziko je o 23 procent větší u těch, kteří zažívají pracovní napětí.

Zaměstnavatelé i pracovníci by se měli snažit snížovat pracovní napětí. Přesto ale experti upozorňují, že kouření nebo fyzická nečinnost jsou papírově stále větším rizikem infarktu než stres.