Striptér Mike kouzla zbavený

Bez kalhot XXL

Bez kalhot XXL Zdroj: freeman ent.

Striptérské začátky herce Channinga Tatuma před třemi lety zpracoval Steven Soderbergh do filmu na pomezí mezi mainstreamem a americkým nezávislým „uměním“, v němž přímočarý stereotypní příběh doprovodil vcelku zajímavou režií.

Pak se začal věnovat výhradně televizi, a tak u pokračování nečekaného hitu Bez kalhot Soderbergh zůstal jen jako kameraman, režii předal svému asistentovi z Dannyho parťáků. Tím pádem ve filmu Bez kalhot XXL už nic podstatného nezachrání scénář, který je nejen jednoduchý, ale i nesnesitelně falešný.

Zatímco v jedničce se striptér s přezdívkou Magický Mike snažil vymanit ze světa náhražkového chvilkového potěšení, v novince se naopak z reálného života truhláře k striptýzu vrací. Na jeden víkend, kdy zbytky jeho bývalé party (bez postav Matthewa McConaugheyho a Alexe Pettyfera) putují na stiptérský sjezd, aby si po třech letech zase užil trochu zábavy.

Odreagovat se, přestat se stydět za svá přání a věřit sám sobě – tak zní poselství tohoto filmu, mířícího hlavně na ženské publikum. Všechny jste královny, tvrdí své dámské klientele Mikeova známá v otravném podání Jady Pinkett Smithové. To, že jsou královny, jen pokud si slušně zaplatí, že vypracovaní striptéři jim přání doopravdy nesplní, protože sex, zájem i lásku pouze předstírají, se tu jaksi přechází. Pochybná zábava pro opilé ne(u)spokojené ječící fanynky Padesáti odstínů šedi se tu bez ironie podává jako ideální rozptýlení a co hůř jako projev feminismu.

Řadě diváků, kteří neztrácejí důstojnost a sebeúctu tak lehce, přesto může připadat, že se omylem ocitli na ulepené rozlučkové party nevěsty, s níž se nekamarádí. Vtipy fungují jen v těch vzácných okamžicích, kdy se striptéři neberou vážně a nerozdávají moudra do života – z filmu tak výrazně vystupuje zábavná scéna, v níž se sjetý Big Dick (Joe Manganiello) snaží rozesmát unuděnou dívku na čerpací stanici.

Zbytek je road movie, kde se nic zajímavého naděje, vrcholící okázalým nevkusným představením, neúnosně protahovaná zbytečnými dialogy. Channing Tatum předvede, že pořád umí dost dobře tancovat. Měl by se ale vrátit do oscarových filmů a nechat nás na tuhle kapitolu svého života zapomenout, jestli chce být brán vážně.

Bez kalhot XXL
(komedie, USA, 115 minut)
Režie: Gregory Jacobs
Scénář: Reid Carolin
Hrají: Channing Tatum, Matt Bomer, Joe Manganiello, Amber Heardová
Hodnocení: 30 %