Strojvedoucí ČD se zbaví papírů, dostanou elektronické čtečky

Stohy papírů v lokomotivách Českých drah se stanou nejpozději v polovině letošního prosince minulostí. Vedení národního dopravce chce s novým grafikonem vybavit strojvedoucí elektronickými čtečkami naplněnými předpisy, jízdními řády, technickými informacemi o trati, schématy lokomotiv, vyhláškami a dalšími nezbytnými i zbytnými dokumenty, které se dnes používají v papírové podobě a zabírají místo v kabině.

„Má to hned několik výhod, například snížení nákladů na tisk, snadnou aktualizaci nebo zlepšení pracovních podmínek strojvedoucích,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Pro dodavatele čteček se tím rýsuje zajímavý obchod. Dopravce plánuje nakoupit téměř čtyři tisíce kusů, na něž má připraveno až 14 milionů korun. Maximální cena na kus tak vychází zhruba na 3500 korun bez DPH, dá se ale předpokládat, že konkurence během soutěže cenu srazí.

Samotní strojvedoucí změnu vítají. „Může to být velikým přínosem. Čtečky jsou lehké, jednoduché na obsluhu, obsah se snadno aktualizuje. Mohou navíc nést více pracovních a studijních dokumentů, než je nejnutnější minimum,“ řekl prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas. Připustil ovšem, že konzervativnější jednotlivci z řad jeho kolegů se mohou na novinku dívat s nedůvěrou.

Podle Šťáhlavského dráhy zvolily čtečky, neboť jsou šetrnější k očím než tablety. Dobrý zrak je přitom pro výkon povolání strojvedoucího základním předpokladem.