Stromky? Letos letí jedle

Sedmička zjišťovala, kde a za kolik seženete v Polabí vánoční stromeček.

Z náměstí a center měst se prodej vánočních stromečků stěhuje před supermarkety.

„V Poděbradech o zábor veřejného prostranství k prodeji vánočních stromků nikdo nepožádal. S povolením prodeje v lázeňském středu nepočítáme,“ řekl František Kupec, vedoucí odboru dopravy v Poděbradech.

Prodejci stromečků zatím velký zájem necítí. Lidé s nákupem otálejí. „Lidi brečí, že nemají peníze. Ale stromek nakonec stejně koupí,“ řekl Luděk Slovák, který prodává již třetím rokem stromky před kolínským Kauflandem. Letos začal 25. listopadu.

„Nejvíc lidi zatím kupují jedle. Ty jsou nejdražší,“ vysvětlil zájem zákazníků Jaroslav Nešpor, který prodává v Kolíně u takzvaného „centrumu“ už popatnácté. „Nevybírají si podle ceny, ale podle toho, který stromek se jim líbí,“ dodal.

Vánoční stromeček mohou obyvatelé Polabí koupit také na tradičních předvánočních trzích. V Kolíně chystají trh na Karlově náměstí na čtvrtek 10. prosince. V Nymburce stánky obsadí náměstí Přemyslovců ve čtvrtek i v pátek.

V Kutné Hoře vánoční trh do čtvrtka hostí Palackého náměstí. V pátek se stánky do neděle přesunou na nádvoří Vlašského dvora. Chystají se také koncerty v pátek od půl třetí a v sobotu od sedmi večer.

Poděbradští se už do svátků žádných trhů nedočkají. Zato na výstavišti v Lysé nad Labem Vánoce připomenou po oba víkendy, tento Stříbrnými trhy a příští Zlatými.