Studie: Streamovací služby v USA porážejí televizi

Netflix

Netflix Zdroj: Netflix

Majitelům amerických televizních stanic se bude hůře usínat. Poprvé v dějinách mají zámořské televize menší sledovanost než moderní internetové služby typu Netflix.

„Kolem 56 procent respondentů pravidelně sleduje pomocí streamovacích služeb filmy a 53 procent takto kouká na televizní seriály. Tradiční živou televizi naproti tomu sleduje 45 procent lidí,“ stojí ve studii společnosti Deloitte, která zkoumala návyky diváků filmů a televizních pořadů v USA.

Ty se přitom v populaci výrazně liší. On-line pořady preferují lidé mezi 14 a 25 lety věku (72 procent), naopak ve skupině nad 60 let vládne s 90 procenty tradiční televize, stojí ve studii.

Zatímco v Česku a Evropě jsou streamovací služby spíše doplňkem tradičních televizních stanic, ve Spojených státech patří Netflix a Hulu k nejúspěšnějším mediálním projektům posledních dekád.

Podle magazínu Variety si některou z placených on-line služeb nyní předplácí 42 procent populace. Samotný Netflix pak při výsledcích za první kvartál letošního roku oznámil, že počet amerických předplatitelů přesáhl hranici 41 milionů. Před pár týdny navíc spustila vlastní streamovací službu i stanice HBO pod názvem HBO Now.