Superstar naplnila hudební školy

Učitelka strakonického gymnázia Marcela Miková učí fyziku a matematiku a je sbormistryně. Tvrdí, že Superstar ukazuje, jak pouze talent nestačí.

Desátý rok vede učitelka gymnázia školní pěvecký sbor, šestý rok dětský. Bývalí žáci ale chtějí založit další. Zvýšily televizní soutěže zájem o zpěv?

„Když byla Superstar poprvé, vzrostl na hudební škole, kde vedu sborový zpěv, počet přihlášek. Zájem opadl poté, co děti zjistily, že škola z nich hvězdu neudělá. Superstar ukázala, že jen talent nestačí. Je třeba píle, pracovitost a charisma,“ říká učitelka matematiky, fyziky a sbormistryně dětských Fere Angeli a gymnazistů.

Do Fere Angeli přicházejí děti po roce nebo dvou v přípravném sboru, do školního musejí gymnazisté projít zkouškou. Hlásí se ale i bývalí sboristé. „Vracejí se z vysokoškolských studií a chodí za mnou, abych založila další sbor. Pro dospělé,“ uvádí.

Sbory nehledají zpěváky s výrazným hlasem, mezi ostatními by ho museli potlačovat. Ne každý sborový zpěvák může být sólistou.

V rodině, kde Marcela Miková vyrůstala, bylo pravidlem věnovat se vědě nebo hudbě. „Můj otec Čestmír Stašek vedl léta Pražský dětský sbor a Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. S přípravkami to bylo tři sta dětí,“ říká.

Vlastní sbor

Ve sboru celé dětství zpívala, přesto nikdy nesnila o vlastním. Rodinné poslání ji dohnalo až na gymnáziu, kde v roce 2000 převzala sbor po kolegyni, která končila.

„Hned první koncert jsem poslala otci na videu, abych se pochlubila. Místo pochvaly jsem slyšela, co dělám špatně,“ vzpomíná. Nešla jí dirigentská gesta. „Kdybys vedla sbor, který je zvyklý na dobrého dirigenta, nevěděli by, co dělat. Pokáral mě. Po létech zjišťuji, že čím víc toho vím, tím víc si nechávám radit,“ usmívá se.

Důvěru otce má dávno. Při společném koncertu ji nechal řídit obě tělesa. „A je se mnou skoro spokojený,“ dodává.

Fere Angeli už nasbíral spoustu úspěchů. Agentura Dana Hůlky a Lubomíra Brabce ho dokonce požádala, aby s nimi koncertoval. „Zpívali jsme mimo jiné Ave Maria od Schuberta a Panis angelicus od Francka,“ popisuje.

Jejím krédem je vedení dětí ke zpěvu. Už odmala. Pro všestranný rozvoj osobnosti. „Synovi jsou čtyři a už si zpívá Jožina, Všichni jsou už v Mexiku nebo Utekl jsem od manželky k mamince,“ dodává.