Svatomartinské víno se otevírá 11.11. v 11.11

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Deset let trvající tradice mladého vína z Moravy a Čech určeného k ochutnávání vín nového ročníku ožívá 11.11. v 11.11. Od tohoto den a od této hodiny se víno ročníku 2014 prodává v obchodech a podává ve vinárnách a restauracích.

Na trh bude letos uvedeno přes 2 miliony lahví od 129 vinařů a vinařských firem. Bílé, růžové i červené se o toto množství podělí stejnoměrně, z bílých odrůd se očekává největší zastoupení Müller Thurgau, se zájmem je očekáváno i ze všech mladých vín nejvýraznější Muškát motavský, u růžových Svatovavřineckého a u červených Modrého Portugalu. K největšímu nárůstu množství lahví dochází u růžového Zweigeltrebe, loňské novinky mezi mladými víny. Několik vinařství připravilo i cuvée, tedy víno vyrobené z několika odrůd.

Jak se může víno stát svatomartinským? Musí splňovat kvalitativní požadavky, schvaluje je odborná komise a vína musejí plnit předem stanovená kritéria. A co na to letošní říkají vinaři? „Já osobně jsem letošními mladými víny z naší produkce velmi mile překvapen. Mají čistou, rozvinutou ovocnou vůni, také jejich tělo a pitelnost jsou velmi dobré. Jak však celkově dopadne letošní ročník, je nyní předčasné spekulovat. Stojí před námi ještě mnoho práce ve sklepích,“ hodnotí ředitel společnosti Víno Mikulov František Drahonský.

Ani další vinařství nepociťují horší kvalitu hroznů. „Naše svatomartinská vína mají výraznou vůni, sladěnost, lehkost a svěžest. Například mladá vína z vinice Weinperky na Miroslavsku mají zatím mimořádnou aromatičnost a jedinečnou hebkost,“ chválí letošní vinné juniory Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo. Ani Josef Svoboda z Habánských sklepů nevidí důvod ke skepsi. „Aromaticky velmi překvapila bílá vína. Já osobně jsem ale velmi spokojen také s tím, jak vypadají naše červená,“ shrnuje letošní úrodu Svoboda.

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:

bílé víno – odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno

růžové víno – odrůdy: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno

červené víno - odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace