Švédsko splatilo dluhy Saabu, teď čeká nabídky

Saab

Saab Zdroj: profimedia.cz

Švédsko splatilo za Saab úvěry u Evropské investiční banky (EIB) a stalo se tak největším věřitelem automobilky. Cesta k prodeji zkrachovalého výrobce aut je tak otevřená. Zájem o podnik nebo některé jeho části vyjádřilo několik potenciálních kupců.

Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu loni v prosinci. Automobilka už předtím v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Poté, co švédský stát splatil za Saab Evropské investiční bance přes 200 milionů eur, se zvýšila naděje na dosažení dohody, která by umožnila pokračování některých aktivit slavné automobilky. EIB totiž přišla o možnost vetovat případnou změnu vlastnické struktury.

Představitelé Švédska už dali najevo, že před rozprodejem majetku Saabu v rámci insolvenčního procesu dávají přednost prodeji podniku jako celku.

Zájemců má být podle různých zdrojů hned několik. Podle švédského listu Dagens Industri má už během nejbližších dnů přijít nabídka od turecké společnosti soukromého kapitálu Brightwell Holdings. „Je to otázka dnů, možná týdne. Ještě zbývá přesně ocenit hodnotu Saabu,“ uvedl pro Dagens Industri mluvčí Brightwell Holdings.

O koupi Saabu se prý ale snaží i jedna z největších indických automobilek Mahindra & Mahindra. Dál se o něj podle Reuters zajímá i čínská skupina Youngman Lotus, která měsíce jednala o koupi podílu ve švédské automobilce ještě před tím, než Saab vyhlásil bankrot.

Jestli se znovu rozjede výroba, závisí i na GM

Znovu rozjet produkci nebude pro případného kupce Saabu každopádně jednoduché. Bývalý vlastník Saabu General Motors, který pro auta dodával technologii, totiž už dříve oznámil, že příslušné licence novému majiteli nepředá.

Společnost Swedish Automobile, která od GM ztrátový Saab loni koupila, se v říjnu předběžně dohodla, že švédskou automobilku převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu GM.