Svět spamu: Vyhrál jsem milion liber a dopisoval si s podvodníky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Každému už určitě došla na e-mail nějaká ta falešná výhra v loterii. My jsme se rozhodli, že na jednu takovou odpovíme. Co se bude dít? Jak s námi budou podvodníci komunikovat?

Každý z vás jistě čas od času vyhraje nějaký ten milion. Že se vás to určitě netýká? Tak se schválně podívejte do své složky s nevyžádanou poštou. Falešné výhry už dnes patří k jistému koloritu internetové doby stejně jako někdejší nigerijské e-maily, phishing a další zvěrstvo.

Vyhrál jsem milion liber!

Můj pošťák zpravidla všechny tyto výhry spolehlivě odfiltruje, na sklonku ledna jej však překonal jistý Mark Harris a jeho zpráva s nepřehlédnutelným nadpisem „Gratulujeme !!!“

Korespondence s Markem HarrisemKorespondence s Markem Harrisem | jakub cizek, zive.czPrvní e-mail: Dobrý den, vyhrál jste milion liber

Pan Harris mi lámanou češtinou na dvou řádcích sdělil, že mě potkalo neskonalé štěstí, protože jsem v britské Národní loterii vyhrál jeden milion liber. To víte, že mě to potěšilo, protože jsem si nekoupil ani žádný los (bez losu vyhrát jednoduše nelze – ani v The National Lottery), a tak jsem Markovi s lehce cynickým nadhledem a česky odpověděl, že tedy děkuji a ať kýženou výhru zašle balíkem.

Uplynulo několik nocí a 2. února dorazila odpověď s imperativním nadpisem „PROVIDE DATA.“ Už jsem chtěl nebohého Marka Harrise definitivně přesunout do spamu, když tu mě napadlo, že bychom si mohli zahrát hru a po čase opět zkontrolovat, jak vlastně tento podvodný proces, na jehož konci je krádež, nebo praní špinavých peněz, vlastně probíhá. Dobrá Marku Harrisi, jdeme na to!

Korespondence s Markem HarrisemKorespondence s Markem Harrisem | jakub cizek, zive.czDruhý e-mail: Výborně, potřebujeme vaše jméno, věk, zaměstnání…

Mark po mně chtěl vyplnit stručný dotazník. Ptal se na mé jméno, adresu, věk, zaměstnání a národnost. Aha, takže sbírá data, která by mohl později využít klidně i v můj neprospěch. To máte zdánlivě nevinný údaj sem, údaj tam a výsledkem bude můj kompletní profil, který někdo zneužije třeba ve formuláři pro obnovení hesla, ve kterém se vás služba XYZ ptá, jak se jmenoval váš dětský zvířecí mazlíček, nebo maminka.

Mé jméno už Harris zná, ale jako adresa poslouží sídlo redakce. Telefon je smyšlený a stejně tak věk a zaměstnání. Je mi 38 a živím se jako údržbář. Ideální profil na podobný podvod. E-mail odeslán.

Výherní certifikát

Vyplněním formuláře jsem se konečně dostal do důvěryhodnějšího okruhu obětí a včera mi od Marka Harrise dorazilo PDF s vyplněným výherním certifikátem. Angličtina diplomu má své mouchy, certifikát ale používá skutečné prvky provozovatele loterie. Především tedy jeho logo a také adresu.

Výherní certifikátVýherní certifikát | jakub cizek, zive.czTřetí e-mail: Osobní výherní certifikát

Falšování britské The National Lottery není nic neobvyklého a její provozovatel před tím varuje i na svých stránkách, na kterých také uvádí adresy, ze kterých odesílá klientům jakoukoliv poštu.

Ovšem už nezmiňuje, jestli zároveň používá digitální podpis. V opačném případě jsou vyznačené adresy spíše návodem pro podvodníky, změna e-mailu odesílatele v hlavičce poštovního protokolu je totiž banální úkon a taková zpráva se pak bude jevit příjemci opravdu věrohodně.

Mark Harris je nicméně neschopný, nebo sám věří v hloupost příjemce, používá totiž poštovní schránku na britském Hotmailu.

na Živě.cz