Svět z ptačí perspektivy. Podívejte se na oceněné snímky průkopníka dronového létání

Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Delta rozvodněné řeky Klifandi, Mýrdalshreppur, Island.

Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Delta rozvodněné řeky Klifandi, Mýrdalshreppur, Island. Zdroj: Petr Jan Juračka

Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Crab Island, Doolin, Irsko
Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Meandry Tiché Orlice u Dolní Dobrouče, Česká republika
Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Písečná pláž za odlivu u neobydleného ostrova Mataha, Indonésie
Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Cesta z mlhy, Krmine, republika Srpská, Bosna a Hercegovina.
Top down 2020: kalendář Petra Jana Juračky. Přítok mineralizované vody do jezera Loch Gealain, Burren, Irsko.
14
Fotogalerie

Jako jeden z prvních se v Česku začal vážně věnovat fotografování z dronu. A brzy se jeho snímky staly populární. Nedávno za ně přírodovědec a fotograf Petr Jan Juračka získal významné mezinárodní ocenění. Kalendář na letošní rok, nafocený výhradně z dronu, mu vynesl titul Quality European Photographer. Snímky přinášíme v galerii.

Přihlášku do soutěže Juračka dlouho odkládal. Nemá totiž moc rád fotografické soutěže. „Titul QEP, který uděluje Federace evropských profesionálních fotografů, přitom ale není klasickou soutěží. To se takhle zhruba dvakrát ročně někde v Evropě sejde pětičlenná mezinárodní komise, a ta si ze všech myslitelných úhlů prohlédne přiložené portfolio několika profesionálů. A těm, kteří obstojí, titul udělí. Cely rituál trochu podobný papežskému konkláve má mnoho pravidel,“ napsal bezprostředně po udělení titulu.

Juračka fotografuje a natáčí videa z dronů od roku 2012. „Myslel jsem si, že jsem průkopník něčeho, co nemá budoucnost. Vůbec jsem netušil, čeho jsem svědkem,“ popsal své začátky v dřívějším rozhovoru pro E15.

Prohlédněte si fotogalerii:

Petr Jan Juračka vystoupí na Diáky festivalu II se svou přednáškou S drony na cestách v úterý 11. 2. v pražském Biu Oko.