Světoběžník pozve na ostrov bohů

Cestovatel Jiří Kolbaba objel několikrát celý svět. V Kolíně bude zájemcům vyprávět o kouzelném ostrově Bali.

Muži, který navštívil stovku zemí světa, ostrov Bali, který nazývá ostrovem bohů, učaroval. Právě jemu je věnovaná audiovizuální beseda v kolínském společenském domě ve čtvrtek 12. listopadu od sedmi hodin večer.

Kolbaba vyjel poprvé do ciziny před rokem 1989. Tehdy reprezentoval Československo jako atletický mistr republiky v běhu na tři kilometry překážek. Později už jako cestovatel se naučil překonávat překážky na každém kroku.

Co je tak úchvatného na exotickém Bali?

„ Je to ráj na zemi. Překrásná příroda, ve které žijí usměvaví a vstřícní lidé. Kdykoliv jsem na Bali, spím v chýši a žiji jejich životem. Je to úchvatné místo, ale neměnil bych s mou vlastí. Nechci žít jinde,“ řekl Kolbaba.

Muž, který procestoval téměř celý svět, má velký sen.

„Rád bych navštívil severní pól. Také jsem nebyl v některých zemích Jižní Ameriky a Afriky a zbývá mi pár neprocestovaných ostrovů Mikronésie,“ řekl Kolbaba.

A cestovatelův žebříček nejúžasnějších zemi světa?

„První je určitě Antarktida. Je to nedotčená země. Tam se zvířata nebojí lidí, tak tomu jinde už není. A druhé je Bali, ostrov skvělých lidí, snů. Je to dokonalé místo k životu. Nejfotogeničtějším místem na zemi je podle mě Island. Mám rád Hawai pro její barvy, bouřlivou historii a vulkanickou aktivitu. A také Etiopii. Je to hrdá země, která se nikdy před nikým nesklonila a dosud zůstala nezasažená civilizací,“ dodal světoběžník Kolbaba.