Světové auto roku ovládl britský Jaguar, zákazníci prahnou hlavně po SUV

Ian Callum, šéfdesignér Jaguaru, si naspecifikoval model F-Pace dle svého gusta

Ian Callum, šéfdesignér Jaguaru, si naspecifikoval model F-Pace dle svého gusta Zdroj: Autorevue.cz

Ian Callum, šéfdesignér Jaguaru, si naspecifikoval model F-Pace dle svého gusta
Ian Callum, šéfdesignér Jaguaru, si naspecifikoval model F-Pace dle svého gusta
Ian Callum, šéfdesignér Jaguaru, si naspecifikoval model F-Pace dle svého gusta
4
Fotogalerie

Vítězem ankety Světové auto roku 2017 se stalo britské SUV Jaguar F-Pace. Jeho vítězství dokazuje, jak jsou SUV stále populárnější. Toto je první, které kdy v anketě zvítězilo.

SUV a crossovery jsou mezi zákazníky stále populárnější a tento trend se ukazuje i v novinářských anketách. V evropském Autě roku 2017, českém Autě roku 2017 a nyní i Světovém autě roku 2017 vyhrály SUV a crossovery. Světovým autem roku se pro letošní rok stal Jaguar F-Pace, který zvítězil i v anketě pro nejlepší design.

Britský luxusní model přitom v trojčlenném finále porazil další dvě SUV, do finálové trojky ankety World Car Awards se letos skutečně dostali jen zástupci této kategorie, jmenovitě Audi Q5, Jaguar F-Pace a Volkswagen Tiguan. Pro f-pace je to mimochodem již druhé takové vítězství, loni se stal Ženským světovým autem roku 2016.

Video: Jaguar F-Pace vítězem ankety Světové auto roku 2017

Video placeholde
Jaguar F-Pace vítězem ankety Světové auto roku 2017 • Jaguar

„F-Pace byl navržen a vyroben jako výkonné SUV s výjimečnými dynamickými schopnostmi, každodenní použitelností a odvážným designem. Vítězství těchto dvou cen (Světové auto roku 2017, Nejlepší design) dokazuje talent a skvělou práci našich týmů, které dokázaly přivézt nejpraktičtější auto na celém světě a nejrychleji prodávaný jaguar,“ ohodnotil vítězství generální ředitel automobilky Jaguar Land Rover Ralf Speth.

Světové auto roku 2017 bylo letos vybíráno z 23 vozidel. Podmínkou účasti v hlasování bylo zahájení prodeje daného modelu na minimálně dvou kontinentech mezi 1. lednem 2016 a 31. květnem 2017. To mimo jiné splňovala i Škoda Kodiaq, která rovněž byla mezi nominovanými. Porotci původně vybírali také třeba mezi Fiatem 124 Spyder, Hondou Civic, Kiou Rio a Seatem Ateca.

O Světovém autě roku 2017 rozhodovala porota složená ze 75 automobilových novinářů z 23 zemí světa. Nejvíce jsou zastoupení Američané (11 členů poroty), Číňané (10 členů) a Němci (sedm porotců). Každý porotce je jmenován speciálním výborem, a to na základě jeho odbornosti, zkušeností, důvěryhodnosti a vlivu.

Dohromady tito porotci ovlivňují mnohamilionové publikum z celého světa. Jmenovitě mezi ně patří třeba Greg Kable, Richard Bremner nebo Charlie Turner. Jako již obvykle byly výsledky ankety zveřejněny na newyorském autosalonu.

Vítězné modely minulých let

2016: Mazda MX-5

2015: Mercedes-Benz C

2014: Audi A3

Autorem článku je portál Auto.cz.