T-Mobile do konce roku zdvojnásobí počet vysílačů LTE

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Mobilní operátor T-Mobile chce do konce roku zdvojnásobit počet vysílačů pro rychlou mobilní síť LTE z nynějších 1820 na 3722 stanic. Z toho více než 1100 bude sdílet s konkurenční O2. Uvedli to zástupci firmy s tím, že operátor tak bude LTE signálem pokrývat 79 procent populace a 80 procent území. V současnosti je LTE v dosahu 51 procent populace na 64 procentech území. Spolu se sítí 3G pokrývá 94 procent obyvatel.

LTE nyní využívá asi 300 tisíc zákazníků T-Mobilu, tedy asi pět procent. Na celkovém datovém provozu se ale LTE podílí zhruba čtvrtinou. LTE podporuje 39 typů telefonů v nabídce operátora. Do konce roku má technologii mít 98 procent chytrých zařízení.

Operátor pokrývá 1000 měst a obcí, z krajských měst ale jen Prahu. Ostatní by měl vybavit signálem do konce letošního roku. Zároveň by měl pokrýt i většinu dálnic a část rychlostních silnic. Ještě před létem bude LTE dostupné u některých vodních nádrží, jako jsou Lipno, Slapy, Orlík a Máchovo jezero, před zimou přibudou lyžařská střediska.

T-Mobile, stejně jako konkurenční O2 a Vodafone, získal frekvence pro LTE v aukci od ČTÚ. Zaplatil za ně přes 2,6 miliardy korun.