Tablety boom teprve čeká: trh má letos vzrůst o dvě třetiny

Lenovo ThinkPad Helix

Lenovo ThinkPad Helix Zdroj: Daniel Karchnak

Celosvětové dodávky počítačových tabletů v letošním roce stoupnou o 68 procent na 202 milionů kusů. Předpověděla to výzkumná společnost Gartner. U stolních osobních počítačů a notebooků počítá naopak s poklesem o téměř 11 procent na 305 milionů kusů.

V příštím roce se podle firmy dodávky tabletů zvýší o dalších 37 procent na 276 milionů. Dodávky počítačů by se měly opět snížit, a to o zhruba pět procent na 289 milionů kusů.

Gartner dnes také předpověděl, že trh s mobilními telefony letos vykáže nárůst o čtyři procenta na více než 1,8 miliardy přístrojů. Napřesrok čeká další růst, a to na zhruba 1,9 miliardy přístrojů.

Společnost Gartner již dříve uvedla, že počítačové tablety se v příštích letech stanou nejdůležitějším digitálním zařízením a v dlouhodobém horizontu vytlačí osobní počítače. Klesající poptávka po osobních počítačích podle firmy není přechodným trendem, ale odráží dlouhodobou změnu v chování spotřebitelů. K rychlému růstu popularity počítačových tabletů přispívá mimo jiné pokles cen těchto přístrojů.

V Česku prodeje tabletů rostou ještě rychleji

Na český trh bylo podle výzkumné společnosti IDC loni dodáno zhruba 253 tisíc tabletů, což proti předchozímu roku představovalo nárůst asi o 237 procent. Nejprodávanější byly tablety iPad od společnosti Apple, druhou příčku obsadila značka Samsung.

„Zatímco o rok dříve připadalo v České republice na jeden tablet jedenáct klasických notebooků, v roce 2012 připadal jeden tablet už jen na tři notebooky a v posledním loňském čtvrtletí se poměr vyrovnal,“ podotkl v březnu analytik IDC Petr Švagrovský.