Táboráci s nakupováním bytů vyčkávají. Raději jdou do podnájmu

V Táboře lidé kupují byty výrazně méně než v uplynulých letech. Přednost dávají podnájmu. Čekají, až půjdou ceny dolů.

Nabídka bytů je v Táboře velká. Ceny se drží vysoko. Lidé v současné době příliš nekupují a spíš vyčkávají, kdo ztratí nervy a zlevní.

Do hypoték se nehrnou

O koupi domku přemýšlel sedmadvacetiletý Petr Dobiáš z Tábora. Nakonec se s rodinou rozhodl pro podnájem.
„Narazili jsme na dostatečně velký byt, který odpovídá našim představám i financím,“ říká. Než ale rozumný nájem našel, musel se tři měsíce brodit desítkami předražených nabídek.
„Zatím nic kupovat nebudeme. Musíme nejprve našetřit,“ sděluje Dobiáš.

Podobně přemýšlí stále víc Táboráků. Do hypoték se nehrnou. Prodeje bytů tak ve městě podle realitních makléřů téměř zmrzly. Čím dál větší zájem je ale o pronájmy.

Trh s byty se uzdravil

Jedním z důvodů je nejistota v zaměstnání. Lidé si více rozmýšlí, zda si vzít úvěr. Banky už se také nepředhání v rozdávání půjček jako v době před krizí.

„Lidé snad pochopili, že je bezpečnější byt si pronajmout. Počkají dva tři roky a koupí si ho, až budou mít jistotu, že zvládnou bydlení splácet,“ říká Jiří Loskot, majitel realitní kanceláře.

Podle něj se trh s byty díky krizi vlastně uzdravil. Od úvěrového šílenství, přes strach před jakoukoli půjčkou, se lidé postupně vrací k rozumnému uvažování o hypotékách.

Ceny musí dolů

Počkat s koupí doporučuje Monika Prokopová z další táborské realitní kanceláře. „Pokud nedostanete opravdu skvělou nabídku a nemáte své peníze, je lepší jít do výhodného podnájmu než se zadlužit na desítky let,“ myslí si.

Ceny bydlení v Táboře jsou vysoko. „Leckdo se snaží prodat byt za neodpovídající částku,“ kritizuje Prokopová. I ona vnímá, že lidé dávají přednost podnájmům a s koupí nespěchají.

Krásné, nové, ale drahé

Tábor je výjimečný množstvím nových, krásných, ale také drahých staveb, v kterých zdaleka nejsou všechny byty prodané.

„Dokud budou firmám, které byty vlastní, stačit síly, budou schopné splácet úvěry a nemuset jít s cenami nových bytů dolů, udrží se ceny v Táboře dál vysoko,“ shodují se realitní makléři.
Podle nich teď lidé vyčkávají, kdo první ztratí nervy a táborské bydlení zlevní.

Po nových bytech by pak šly logicky dolů i ceny starých. Kdy to bude, si ale nikdo z makléřů, které Sedmička kontaktovala, nedovolil odhadovat.

Pro ty, kdo čekat nechtějí, je ale ve městě možností kde byt koupit dost.

Sojčák nebo centrum

Nejčastěji nabízené jsou byty na sídlišti Nad Lužnicí. Za 3+1 bez rekonstrukce ale někteří chtějí i milion tři sta tisíc korun. Rozumná cena je podle makléřů okolo osmi set tisíc.

Mnoho lidí na takzvaném Sojčáku bydlet nechce. Podle makléřky Petry Bencové dávají přednost bydlení v centru, Na Maredově vrchu, Na Kopečku nebo na Náchodském sídlišti. Velmi žádané je Pražské sídliště, přestože domy jsou starší a byty často v horším stavu než na sídlišti Nad Lužnicí.
V Táboře je k sehnání i luxusnější bydlení. Například byty na třídě 9. května nebo nové bydlení v Čekanicích. Zájemci musí počítat s tím, že za byt dají tak dva a půl milionu.