Vědci ví, jak zachránit Amazonský prales. Řešením jsou domorodci s chytrými telefony a GPS

Kmen Huaorani žije v deštném pralese na východu Ekvádoru.

Kmen Huaorani žije v deštném pralese na východu Ekvádoru. Zdroj: Profimedia.cz/Pete Oxford /mediadrumworld.com

Snímky ze života jednoho z izolovaných kmenů v brazilské Amazonii
Domorodci z Amazonského pralesa jsou ochotni udělat všechno proto, aby zabránili těžařům v kácení stromů.
Domorodci z Amazonského pralesa jsou ochotni udělat všechno proto, aby zabránili těžařům v kácení stromů. I jdou do politiky.
Domorodci z Amazonského pralesa jsou ochotni udělat všechno proto, aby zabránili těžařům v kácení stromů. I jdou do politiky.
Domorodci z Amazonského pralesa jsou ochotni udělat všechno proto, aby zabránili těžařům v kácení stromů. I jdou do politiky.
12
Fotogalerie

Aktivní zapojení domorodého obyvatelstva se jeví jako nejefektivnější forma ochrany amazonského pralesa. Tvrdí to výsledky dvouletého testu dvojice amerických univerzit a Organizace domorodých obyvatel ve východní Amazonii (ORPIO), podle kterých došlo v lokalitách peruánské Amazonie, z nichž pocházeli angažovaní domorodci, až k 52procentnímu poklesu tempa odlesňování. Výsledky studie publikoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vláda Peru sice za pomoci satelitů dlouhodobě monitoruje postup odlesňování své části Amazonského pralesa – ať už je způsobeno nelegální těžbou dřeva, nepovoleným rozšiřováním polí či pěstováním koky – nikdy však nebyla schopna „pružně“ reagovat na sesbíraná data a často zasahovala s mnohaměsíčním až mnohakvartálním zpožděním. Výzkumníci z New York University a Johns Hopkins University proto ve spolupráci s Rainforest Foundation vypracovali metodologii, která snímky satelitu Peru SAT-1 dostala přímo k pracovníkům v terénu.

Jednou měsíčně tak kurýři do řady domorodých vesnic donesli USB disky s čerstvými satelitními snímky a předali je dobrovolným strážcům pralesa. Ti, vybaveni speciální aplikací pro chytré telefony a GPS, obcházeli podezřele vyhlížející lokality a prověřovali situaci: buď dotyčné zemědělce či dřevaře jednoduše za pomoci lokálních představitelů komunit vyhnali, anebo v případě políček drogových kartelů urychleně volali armádu. Každý z více než 70 zapojených domorodců dostal za jednu hlídku zhruba osm dolarů. Výzkumníci nyní vypracovávají systém, jak tuto pracovní metodologii rozšířit do co největšího počtu amazonských komunit.

Třetina Amazonského pralesa je obývána 3344 formálně uznanými domorodými kmeny. Vědci ve studii zdůrazňují, že podobná silná angažovanost členů těchto komunit je nejefektivnějším řešením odlesňování Amazonie.