Taky si myslíte, že kokosový olej je zdravý? Podle profesorky z Harvardu jde o čistý jed!

Kokosový olej

Kokosový olej Zdroj: Profimedia.cz

Cca padesátiminutová přednáška Karin Michels, ředitelky Institute for Prevention and Tumor Epidemiology při University of Freiburg a profesorky z Harvard TH Chan School of Public Health, se na YouTube nečekaně stala virálním hitem!

Důvod? Karin během ní jasně artikulovala, že kokosový olej je všechno možné, jen ne zdravý. Dokonce ho neváhala označit za „čistý jed“ a „jednu z nejhorších potravin, které můžete konzumovat“.

Nebezpečnost kokosového oleje podle Michels tkví především v tom, že dotyčný produkt obsahuje téměř výhradně nasycené mastné kyseliny, které mohou ucpat koronární tepny.

Mnozí odborníci proto doporučují preferovat olivový nebo řepkový olej. Pozornost si zaslouží také lněný olej, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny (ale nelze ho používat k vaření či smažení).

Z neznámých důvodů není již video na YouTube dostupné...

O škodlivosti nasycených mastných kyselin se ovšem neustále vedou diskuse. Například studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že jedincům, kteří si běžně dopřávají sýry a další mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (a tedy i nasycených mastných kyselin) nehrozí vyšší riziko úmrtí na infarkt, mrtvici nebo jiné nemoci, než těm, kteří se těmto pochoutkám úzkostlivě vyhýbají.

Z výsledků jiné studie, jejíž autoři vycházeli z údajů získaných od 135 000 lidí z 18 zemí, zase plyne, že vysoká spotřeba tuků a nízká spotřeba sacharidů je spojena s o 23 % nižším rizikem smrti – přičemž tento pozitivní účinek se projevuje bez ohledu na to, jaký typ mastných kyselin v jídelníčku převažuje.

Článek vyšel na serveru VTM >>>