Depresi může způsobit i řada běžných léků. Mnoho lidí si to však vůbec neuvědomuje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Většina léků na předpis má tolik vedlejších účinků, že se téměř nikdo neobtěžuje je studovat. Pokud však seznam možných negativních důsledků zahrnuje i deprese a sebevražedné myšlenky, nevědomost ztrácí svoji sladkou chuť.

Nová studie odhalila, že v letech 2005 až 2014 jen v USA 37,2 % dospělých užívalo farmaka, která mohou způsobit deprese, přičemž s touto skutečností nebylo obeznámeno.

„Mnoho lidí může být překvapeno zjištěním, že přestože jejich léky nemají nic společného s náladou, úzkostí, či jakýmkoliv jiným stavem obvykle spojeným s depresí, mohou zvýšit riziko výskytu příznaků deprese a mohou vést k jejímu diagnostikování,“ konstatoval hlavní badatel Dima Qato z University of Illinois.

V rámci National Health and Nutrition Examination Survey byly analyzovány údaje získané od více než 26 000 Američanů starších 18 let (s výjimkou těch, kteří již brali antidepresiva). Z výsledků plyne, že výše uvedené vedlejší účinky jsou uváděny u cca 200 běžných léků na předpis – například hormonální antikoncepce, antacid či analgetik.

Úplně nejhorší ovšem je, pokud konzumujete více těchto přípravků zároveň. Depresí totiž trpělo 7 % jedinců užívajících jeden rizikový lék a 9 % jedinců užívajících dva rizikové léky, ale v případě užívání tří a více rizikových léků už se jednalo o 15 % jedinců. Pro srovnání – pokud respondenti neužívali žádné tyto léky, deprese byla zaznamenána jen u 5 % z nich. Podobný vzorec byl odhalen rovněž v případě farmak, která mohou vyvolat sebevražedné myšlenky. Popularita tzv. polyfarmacie přitom (nejen) v USA stále roste.

„Nejenže lidé berou tyto léky stále častěji, ale stále častěji je berou současně, přestože velmi málo z nich má varovné štítky. Takže dokud nebudeme mít nějaké systémové řešení, zůstává na pacientech a zdravotnických pracovnicích, aby si tato rizika uvědomovali,“ řekl Quato.

Článek vyšel na serveru VTM >>>