Opět se potvrdilo, že většina vitamínových suplementů je úplně k ničemu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine, CC0

Doplňky stravy s různými vitamíny a minerály bere celá řada lidí. Nový výzkum však ukázal, že většina těchto přípravků je k ničemu – tedy kromě tahání peněz z kapes důvěřivých zákazníků.

Z výsledků systematické analýzy dat a studií zveřejněných od ledna 2012 do října 2017 plyne, že spousta populárních multivitamínů (potažmo vitamínů C, vitamínů D či vápníkových suplementů) nebyla pro lidské zdraví nijak přínosná.

„Překvapilo nás, že nejběžnější suplementy, které lidé konzumují, mají tak málo pozitivních účinků,“ komentoval to hlavní badatel David Jenkins.

Najdou se ovšem i světlé výjimky. Například kyselina listová může snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice. Vitamín D je zase poměrně obtížné získávat z jídla, takže pokud trpíte jeho nedostatkem, pilulky nemusí být špatná volba.

Oproti tomu niacin a antioxidanty byly spojeny s malým zvýšením rizika úmrtí. Podle odborníků jde nejspíš o důsledek negativního vlivu niacinu na hladinu cukru v krvi a konzumace zbytečně vysokých dávek antioxidantů.

Z toho mj. plyne, že i pravidelné užívání těchto doplňků je lepší nejprve prokonzultovat s lékařem. Jinak se totiž můžete dostat do potíží – zejména v případě, že dotyčné produkty naivně považete za nahrážku vyvážené stravy. „Dosud žádný výzkum doplňků nám neukázal nic lepšího, než jsou zdravé porce méně zpracovaných rostlinných potravin jako je zelenina, ovoce a ořechy,“ poznamenal Jenkins.

Článek vyšel na serveru VTM >>>