Tam, kde voní nejlepší housky

Rodinné pekařství z Bohuňovic sází na poctivé pečivo. Vyhrálo díky tomu soutěž Firma roku.

Začalo to před dvaceti lety jedním pekařským experimentem. Manželé Dočkalovi z Bohuňovic upekli první bochník chleba ve své právě založené pekárně. Jejich domácí pečivo tehdy lidem zachutnalo a chutná jim dodnes. Důkazem toho je, že rodinná pekárna získala v konkurenci téměř dvou set padesáti firem ocenění Firma roku Olomouckého kraje pro rok 2011.

Pekařské začátky

Dočkalovi svou firmu vybudovali z ničeho. Do tehdy málo probádaných oblastí pekárenského podnikání se pustili jen s pomocí několika přátel a příbuzných. Sami museli plánovat, nakupovat, péct i dopravovat pečivo až k zákazníkům.
Dařilo se jim, a tak se pekařský tým během dvou dekád rozšířil. „Teď se na přípravě a rozvážení téměř 130 výrobků podílí tým sedmatřiceti lidí. Všichni odvádějí svou práci skvěle,“ pochvaluje si ředitel bohuňovické pekárny Lukáš Juríček.
Čerstvé pečivo na stolech s ranní kouřící kávou, to je pro většinu lidí samozřejmost. Stěží si ale uvědomí, že za každým kouskem křupavého rohlíku stojí kus pořádné dřiny. „Dnes je samozřejmě technické vybavení pekárny z převážné části modernizované tak, aby bylo co nejméně fyzicky náročné. Pracovníci už nemusí tahat ručně padesátikilové pytle s moukou nebo nasazovat lopatou chléb do pece, jako když jsme začínali. Ale na dílně jemného pečiva jsou všechny koláčky výsledkem především ruční práce našich šikovných pekařek,“ upozorňuje Juríček.
Od dob, kdy v písni Vilém pekl housky, se toho ale zase tolik nezměnilo. Lidé vyžadují k snídani něco čerstvého, a tak se rozhodující šichta odehrává v nočních a brzkých ranních hodinách.
Podnikatel podle ředitele nikdy nesmí usnout na vavřínech a myslet si, že už se nic nezmění a vše pojede setrvačností. „A pro pekaře to platí dvojnásob, proto se pořád snažíme vymýšlet něco nového,“ říká Juríček.

Recept na přežití

Recept na přežití v době mezinárodních řetězců, které dovážejí co nejlevnější pečivo, je podle šéfa pekařů celkem prostý. A zdá se, že je přinejmenším stejně starý jako samotné rodinné recepty. „Již od roku 1991 dodržujeme přesně stanovené postupy a držíme se především tradičních receptur, které počítají s prvotřídními surovinami od prověřených dodavatelů. Zkrátka chceme, aby si zákazník na našich výrobcích opravdu pochutnal,“ říká oceněný podnikatel.
Při otázce, na jaký výrobek jsou v bohuňovické pekárně nejvíce pyšní, se příliš nerozmýšlí. „Jsou to ručně vyráběné koláče, které se v nezměněné podobě vyrábějí podle tradičních receptur od začátku. A pak je to náš Bohuňovický žitno-pšeničný kvasový chléb. Základ jeho receptury je třístupňové vedení kvasu. Teď jsme začali vyrábět i vylepšený chléb s pohankou a dýňovým semínkem. Ten mi velmi chutná, vyhráli jsme díky němu i ocenění Výrobek Olomouckého kraje za rok 2011,“ dodává Juríček.
Radost mu dělá i úspěch v soutěži Firma roku Olomouckého kraje. „Hlasování bylo opravdu napínavé. Každý z porotců zdůrazňoval něco jiného. Ale všichni oceňovali tradice a řemeslo,“ prozradila předsedkyně poroty Eva Högerová.
Hlasování nakonec pekaři z Hané vyhráli opravdu těsně, a o to víc je výhra těší. „Je pro nás velkým povzbuzením a potvrzuje, že má smysl v naší domácí pekárně dělat poctivé výrobky. I za cenu o něco vyšších cen,“ uzavírá Juríček.